ISO 45001, mult așteptatul standard internațional pentru sănătate și securitate ocupațională (SSO) a fost publicat și va transforma practicile la locul de muncă la nivel global, pentru societățile care optează pentru o implementare ISO 45001.
ISO 45001: 2018, Sisteme de management al sănătății și securității ocupaționale – Cerințe cu îndrumare pentru utilizare, oferă un set robust și eficient de procese pentru îmbunătățirea siguranței muncii în lanțurile globale de aprovizionare. Conceput pentru a ajuta organizațiile de toate dimensiunile și industriile, noul standard internațional este de așteptat să reducă leziunile și bolile la locul de muncă din întreaga lume.
Conform calculelor din 2017 ale Organizației Internaționale a Muncii (ILO), la locul de muncă se înregistrează anual 2,78 milioane de accidente mortale. Aceasta înseamnă că, în fiecare zi, aproape 7 700 de persoane mor din cauza bolilor legate de muncă sau a rănilor. În plus, în fiecare an există 374 milioane de leziuni și boli ne-fatale legate de muncă, multe dintre acestea ducând la absențe extinse de la locul de muncă. Acest lucru prezintă o imagine sobră a locului de muncă modern – una în care lucrătorii pot suferi consecințe grave ca rezultat al pur și simplu “a-și face treaba”.
ISO 45001 speră să schimbe acest lucru. Standardul oferă agențiilor guvernamentale, industriei și altor părți implicate orientări eficiente și utile pentru îmbunătățirea siguranței lucrătorilor în țările din întreaga lume. Prin intermediul unui cadru ușor de utilizat, certificarea ISO 45001 poate fi aplicată atât fabricilor cât și partenerilor și facilităților de producție, indiferent de locația acestora.
Se speră că ISO 45001 va duce la o transformare majoră în practicile la locul de muncă și la reducerea accidentelor tragice și a îmbolnăvirilor legate de muncă pe tot globul. Noul standard ISO 45001 va ajuta organizațiile să ofere un mediu de lucru sigur și sănătos pentru lucrători și vizitatori, îmbunătățind în permanență performanțele acestora.
Scriitorii de standarde mondiale s-au reunit pentru a oferi un cadru pentru un loc de muncă mai sigur pentru toți, indiferent de sectorul în care lucrați și oriunde lucrați în lume. Mai mult de 70 de țări s-au implicat direct în crearea acestui document important ISO 45001 dezvoltat de ISO / PC 283, Sisteme de management al sănătății și securității ocupaționale, cu Instituția Britanică pentru Standarde (BSI) care servește ca secretariat al comitetului.
Deoarece ISO 45001 este proiectat să se integreze cu alte standarde ISO de management asigurând un nivel ridicat de compatibilitate cu noile versiuni ale ISO 9001 din 2015 (managementul calității) și ISO 14001:2015 (managementul mediului), întreprinderile care au deja implementat un standard ISO dintre acestea vor avea un atuu și o implementare mai ușoară dacă se hotărăsc să se conformeze ISO 45001.
Noul standard OHSAS se bazează pe elementele comune găsite în toate standardele ISO ale sistemelor de management și utilizează un model simplu de plan-do-check-act (PDCA), care oferă un cadru pentru organizații de a planifica ceea ce trebuie să pună în aplicare pentru a minimiza riscurile. Măsurile ar trebui să abordeze preocupările care pot conduce la probleme de sănătate pe termen lung și la absența de la locul de muncă, precum și la cele care duc la accidente.
Care sunt diferențele majore dintre OHSAS 18001 și ISO 45001?
Există multe diferențe, însă schimbarea principală este că ISO 45001 se concentrează asupra interacțiunii dintre organizație și mediul său de afaceri, în timp ce OHSAS 18001 s-a concentrat pe gestionarea pericolelor privind sanatatea și securitatea și alte probleme interne. Dar standardele diferă și în multe alte moduri:
ISO 45001 se bazează pe proces – OHSAS 18001 se bazează pe procedură
ISO 45001 este dinamic în toate clauzele – OHSAS 18001 nu este
ISO 45001 ia în considerare atât riscul, cât și oportunitățile – OHSAS 18001 se ocupă exclusiv de risc
ISO 45001 include opiniile părților interesate – OHSAS 18001 nu
Aceste puncte reprezintă o schimbare semnificativă în modul în care este percepută gestionarea sănătății și securității. SSM nu mai este tratat ca un “stand alone”, ci trebuie privit în perspectiva organizării unei societati sănătoase și durabile. Acestea fiind spuse, deși cele două standarde diferă în abordarea lor, un sistem de management stabilit în conformitate cu OHSAS 18001 va fi o platformă solidă pentru migrarea la ISO 45001.
ISO 45001 va înlocui OHSAS 18001, fostul standard de referință pentru sănătatea și siguranța la locul de muncă. Organizațiile deja certificate OHSAS 18001 vor avea trei ani pentru a se conforma noului standard ISO 45001, deși certificarea conformității cu ISO 45001 nu este o cerință a standardului.
Forumul Internațional de Acreditare (IAF) a elaborat deja cerințele de migrare pentru a ajuta organizațiile certificate, organismele de certificare, organismele de acreditare și alte părți interesate să se pregătească.
ISO 45001: 2018 poate fi achiziționat de la ASRO in Romania (singurul organism abilitat sa vanda standarde in Romania) sau direct prin magazinul ISO.
Daca doriti o oferta de pret pentru certificare ISO 45001, va rugam sa completati formularul de cerere oferta situat in partea din dreapta sus a paginii.