Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 5:2009, Fotografie si tehnologie grafica – Masuratori ale densitatii

Standard ISO care suporta proba timpului: “ISO 5” util dupa 30 de ani

Unul dintre cele mai vechi standarde internationale a fost inca o data actualizat in lumina celor mai noi inovatii tehnologice si cerinte ale pietei.

ISO 5:2009, Fotografie si tehnologie grafica – Masuratori ale densitatii, este cea mai recenta editie a unuia dintre standardele ISO originale, care, dupa mai mult de 30 de ani de la data publicarii, au in continuare un impact si astazi.

Dupa cum indica numarul sau, ISO 5 a fost cel de al cincilea standard elaborat de ISO si este unul dintre cele mai vechi care este inca actualizat si intretinut in mod activ .

Toate standardele ISO sunt revizuite periodic in termen de cel mult trei ani de la data publicarii si apoi la fiecare cinci ani.

Votul din randul membrilor ISO decide daca un standard international va fi confirmat, revizuit sau retras. Acest lucru asigura faptul ca toate standardele ISO sunt in concordanta cu tehnologia de ultima ora si cu nevoile pietei.

ISO 5 este un standard bine cunoscut la care fac trimitere o multitudine de specificatii tehnice din domeniul fotografiei, artelor grafice, picturii, hartiei fotografice si radiografiei.

Standardul ISO 5 este compus din patru parti:

• Partea 1: Geometria si aspectele functionale
• Partea 2: Conditii geometrice pentru densitatea transmisiei
• Partea 3: Conditii spectrale
• Partea 4: Conditii geometrice pentru densitatea reflectiei.

“Pentru a satisface cele mai recente tendinte ale industriei, aceasta revizuire permite utilizarea unor instrumente spectrale moderne, pastrand in acelasi timp valabilitatea instrumentelor bazate pe filtrul traditional pentru masurarea densitatii. In acelasi timp, standardul asigura compatibilitatea rezultatelor folosind ambele tipuri de instrumente”,

spune David McDowell, presedinte al grupului de lucru care a pregatit aceasta revizuire (ISO / TC 42 JWG 21).

Pentru prima data, toate cele patru parti au fost revizuite concomitent pentru a se atinge un nou nivel de coerenta in terminologie si cerinte tehnice .

In plus, revizuirea a fost efectuata de catre multi din aceiasi experti care lucreaza pentru alte standarde cheie din domeniul tehnologiei fotografiei/graficii.

ISO 3664:2009, Tehnologie grafica si fotografie – Vizualizare conditii
ISO 13655, Tehnologie grafica – Masurare spectrala si calculare calorimetrica pentru imagini de arta grafica
(ultima actualizare urmeaza sa fie publicata in curand).

ISO 5, ISO 3664 si ISO 13655 constituie baza pentru procesele de vizualizare, metrologie, management al culorilor si control din cadrul tehnologiei grafice si a industriei fotografice.

“Efortul comun pentru a aborda trei standarde in paralel a asigurat un grad inalt de compatibilitate intre documente, care nu ar fi existat inainte,”

spune dl. McDowell.

“Cea mai mare realizare a noastra este, probabil, nivelul unic de cooperare stabilit intre diferitele comisii tehnice implicate in aceasta activitate (in timp ce ISO 5 si ISO 3664 sunt in responsabilitatea ISO / TC 42, Fotografie, ISO 13655 se afla sub ingrijirea ISO / TC 130, Tehnologie grafica).

“Ambele comitete tehnice sunt mandre de acest efort, care simbolizeaza spiritul ISO fata de armonizarea internationala la toate nivelurile si marcheaza o piatra de hotar in activitatea celor doua comitete”

spune dl. McDowell.

ISO 5:2009 este disponibil la institutele nationale membre ISO, la ASRO in Romania. Standardul poate fi, de asemenea, obtinut direct de la Secretariatul Central ISO, prin ISO Store sau prin contactarea departamentului de marketing, comunicare si informatii la urmatoarele preturi:
• 86 franci elvetieni pentru Partea 1: Geometria si aspectele functionale
• 80 franci elvetieni pentru Partea 2: Conditii geometrice pentru densitatea transmisiei
• 142 franci elvetieni pentru Partea 3: Conditii spectrale (care include mai multe fisiere de date digitale)
• 86 franci elvetieni pentru Partea 4: Conditii geometrice pentru densitatea reflectiei. (www.iso.org)
tags: certificare ISO 5, consultanta, implementare ISO 5, fotografie, grafica

Articole asemanatoare: Sprijinul standardelor ISO pentru Mass Media

› ISO 5:2009, Fotografie si tehnologie grafica – Masuratori ale densitatii