Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 50001 – Standardul pentru managementul energiei, programat pentru publicare in trim. III

ISO 50001 va ajuta organizatiile sa imbunatateasca performanta lor energetica, contribuind la cresterea eficientei energetice si la reducerea impactului schimbarilor climatice

Anuntul ISO cu privire la intentia de publicare a standardului ISO 50001 – standardul international pentru managementul energiei – este cat se poate de oportun pe fundalul mondial al cresterii preturilor la energie.

ISO 50001 va stabili un cadru general pentru instalatiile industriale, centrele comerciale sau organizatii in ansamblul lor, in vederea gestionarii energiei.

Standardul ISO 50001 este proiectat cu o aplicabilitate larga, multilaterala, pentru toate sectoarele unei economii nationale, estimandu-se ca ar putea influenta pana la 60% din consumul de energie mondial.

ISO 50001 este dezvoltat de catre comitetul de proiect ISO / PC 242, Managementul energiei, al carui presedinte, Edwin Pinero, comenteaza:

“In fiecare zi, organizatiile din intreaga lume se ocupa cu probleme cum ar fi disponibilitatea aprovizionarii cu energie, fiabilitatea, schimbarile climatice si epuizarea resurselor.

Un element critic in abordarea acestor probleme este modul in care o organizatie gestioneaza in mod eficient utilizarea de energie.

ISO 50001 ofera un model validat care ajuta organizatiile in planificarea si gestionarea sistematica a consumului de energie.

Cu un accent puternic pus asupra performantei si imbunatatirii continue, ISO 50001 va contribui la imbunatatirea eficientei energetice si la utilizarea prudenta a energiei.

Un nivel extrem de ridicat de consens a condus la progresul rapid al activitatii comisiei noastre ce preconizeaza publicarea standardului catre mijlocul anului 2011 – o dovada suplimentara a faptului ca lumea are nevoie si doreste acest standard. “

Secretariatul ISO / PC 242 este asigurat de parteneriatul membrilor ISO din Statele Unite (Institutul National American pentru Standarde – American National Standards Institute – ANSI) si Brazilia (Associação Brasileira de Forales Técnicas – ABNT).

Patruzeci si trei de tari membre ISO participa la dezvoltarea standardului, alte 12 avand calitate de observatori.

Organizatiile de legatura includ Organizatia pentru Dezvoltare Industriala a Natiunilor Unite – United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) si Consiliul Energetic Mondial – World Energy Council (CME).

Documentul se bazeaza pe elemente comune gasite in toate standardele cu privire la sistemele de management al calitatii, asigurand un nivel ridicat de compatibilitate cu ISO 9001 (managementul calitatii) si ISO 14001 (managementul mediului). (dupa un comunicat al www.ISO.org)

50001
› ISO 50001 – Standardul pentru managementul energiei, programat pentru publicare in trim. III