Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 6469 – Siguranta vehiculele rutiere electrice

Pentru a evita surprizele neplacute, noul standard ISO 6469-3:2011 vegheaza la siguranta masinilor electrice

7 februarie 2012. Cat de sigure sunt de fapt masinile electrice? Exista oare vreun risc de electrocutare?

Cu scopul de a risipi aceste temeri, ISO a actualizat un standard despre caracteristicile de siguranta ale masinilor electrice si hibrid prin care sunt prevenite leziunile asociate electricitatii. ISO 6469-3:2011, Vehiculele rutiere propulsate electric – Specificatii de siguranta – Partea a 3-a: Protectia persoanelor impotriva electrocutarii, va veni in ajutorul pietei mondiale in dezvoltare a masinilor electrice.

“In viitor, masinile vor fi mai curate – vehicule care vor consuma mai putin combustibil si vor avea un nivel scazut sau zero de emisii,” a declarat Egbert Fritzsche, secretarul subcomitetului tehnic ISO SC 21 din cadrul comitetului tehnic ISO/TC 22, care a dezvoltat standardul. “Lucram in sprijinul acestei schimbari dezvoltand standarde ISO care sa transforme noile tehnologii auto in unele ecologice, eficiente, sigure si eficace.”

“Dorim sa ne asiguram ca producatorii de masini dispun de cele mai bune standarde posibile si ca riscul de electrocutare in masinile electrice este cat mai restrans. Standardul ISO 6469 a fost elaborat in acest sens.”

Trebuie sa recunoastem: vehiculele electrice si functionarea lor raman destul de invaluite in mister pentru automobilistii obisnuiti cu motoarele cu combustie interna. Dar de vreme ce interesul pentru aceste noi mijloace de transport continua sa castige teren, siguranta lor va fi cruciala pentru patrunderea pe piata si pentru castigarea increderii clientilor. Pentru a face fata acestei provocari acum si in viitor, este nevoie de o serie de standarde care sa sprijine dezvoltarea si raspandirea vehiculelor electrice.

ISO 6469-3:2011 specifica cerintele de siguranta referitoare la sistemele de propulsie electrica si la sistemele electrice auxiliare racordate galvanic ale vehiculelor rutiere propulsate electric. Aceasta a treia parte a standardului ISO 6469, a fost conceputa pentru a fi folosita impreuna cu primele doua parti.

Acestea au fost publicate anterior sub urmatoarele titluri:
• ISO 6469-1:2009, Vehiculele rutiere electrice – Specificatii de siguranta – Partea 1: Sisteme de stocare a energiei reincarcabile la bord (RESS)
• ISO 6469-2:2009, Vehiculele rutiere electrice – Specificatii de siguranta – Partea a 2-a: Masuri de siguranta functionala si protectia impotriva defectiunilor vehiculului

Seria de standarde ISO 6469 a fost dezvoltata de comitetul tehnic ISO/TC 22, Vehicule rutiere, mai precis de subcomitetul SC 21, Vehicule rutiere propulsate electric.

ISO 6469-3:2011 este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) si mai poate fi obtinut si direct de la secretariatul central ISO la pretul de 80 de franci elvetieni, vizitand magazinul online ISO sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al iso.org)

› ISO 6469 – Siguranta vehiculele rutiere electrice