Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 6469 pentru Vehiculele rutiere electrice

Certificare ISO 6469 : 2009, Vehiculele rutiere electrice – Specificatii de siguranta

ISO tocmai a publicat o editie revizuita si imbunatatita a unui standard international care ofera specificatii de siguranta pentru vehiculele cu propulsie electrica.

Cele doua parti ale standardului ISO 6469 vor ajuta producatorii (prin implementare ISO 6469) sa proiecteze vehicule proiectate electric cu standarde de siguranta ridicate si in aclasi timp vor oferi un cadru informational necesar pentru aspecte legate de siguranta personalului si raspunsul de urgenta in cazul producerii unui evenment rutier nedorit.

Acesta dezvoltare a standardelor are loc pe fundalul unui curent politic care sustine o mai mare siguranta pentru transport cat si reducerea impactului asupra mediului adus de vehicule.

Acesta dezbatere, care dureaza practic de la inceputul anilor 80′, a influentat profund evolutia tehnologica a masinilor si a demarat un curent pentru sustinerea unor noi modalitati de propulsie, cum ar fi cea electrica, sustinuta de acumulatoare.

Cerinte ISO 6469

Prima parte a standardului revizuit ISO 6469 descrie cerintele de siguranta pentru sistemele energetice reincarcabile de la nivelul vehiculului probulsat electric ( RESS ), incluzand aici vehicule propulsate pe baza de acumulator electric (BEVs), vehicule cu celule energetice ( FCVs) cat si vehicule electrice hibride ( HEVs). Cerintele de siguranta se rasfrang atat pentru interiorul cat si pentru exteriorul vehiculuilui, incluzand impactul asupra mediului.

Cerintele pentru bateria reincarcabila de la bord specificate in ISO 6469-1:2009 abordeaza aspecte ca :
• Masurarea rezistentei izolarii bateriei
• Emisiile de gaze periculoase in vederea prevenirii exploziilor, incendiilor sau pericolelor de toxicitate
• Generarea de caldura de la nivelul RESS care ar putea fi un risc pentru persoanele de la bord
• Producerea de supracurenti
• Efectuarea unui crash-test pentru a evalua protectia ocupantilor sau protectia impotriva un scurt-circuit
• In cazul circuitelor electrice de clasa B, acestea vor fi marcate cu un simbol specific descris in standard si vizibil la accesarea RESS

Partea a doua a standardului ISO 6469 defineste cerintele pentru masurile de siguranta operationala si pentru protectia impotriva defectiunilor legate de specificul vehiculelor propulsate electric, ISO 6469-2:2009 (consultanta ISO 6469) abordand aspecte ca:
• Siguranta operationala legata de sistemul de propulsie, conducere, parcare, compatibilitatea electromagnetica
• Protectia impotriva defectiunilor
• Marcajul
• Raspunsul de urgenta

Partea a treia a ISO 6469, in prezent inca in dezbatere, defineste cerintele sistemelor de propulsie electrica cat si a sistemelor auxiliare legate de acesta in vederea asigurarii protectiei persoanelor din interiorul si exteriorul vehiculelor. (www.iso.org)

› ISO 6469 pentru Vehiculele rutiere electrice