Distractie fara griji – ISO 8124-4:2010 intareste normele de siguranta pentru jucarii
Milioane de jucarii au fost retrase de pe piata mondiala datorita nivelurilor periculoase de plumb si cadmiu, riscurilor de sufocare, gradului de periculozitate a magnetilor si a altor pericole legate de siguranta in utilizare.
Doua standarde noi din cadrul seriei ISO 8124 cu privire la siguranta jucariilor au ca obiectiv reducerea riscului de accidentare la copii, datorat echipamentelor nesigure sau a substantelor periculoase.
“Nu exista nici o indoiala ca ISO 8124 este o piatra de temelie a sistemului global de siguranta pentru jucarii”
a declarat Arnie Rubin, CEO al Funrise si presedinte al Consiliului international al producatorilor de jucarii, intr-un interviu recent in revista ISO Focus + . “Asigurarea sigurantei copiilor a fost prioritatea industriei noastre. “
Publicat sub un titlu generic – Siguranta jucariilor – seria de standarde ISO 8124 sunt concepute pentru a minimiza riscurile potentiale care decurg din utilizarea normala a jucariilor, dar si in cazul folosirii lor in moduri de joc nedorite (utilizare abuziva previzibila).
Un material nou in cadrul seriei se refera la
ISO 8124-4:2010, Siguranta jucariilor – Partea 4: Leagane, tobogane si jucarii similare pentru interior si exterior, cu utilizare casnica
Noul standard detaliaza cerintele de proiectare si metodele de testare pentru leagane, tobogane si multe alte jucarii cu destinatie similara, asigurand-se prin utilizarea acestuia un grad mai mare de siguranta copiilor si confort.
Standardul acesta se aplica doar pentru jucariile utilizate in mediu interior sau exterior, de catre copii sub 14, in mediul familial.
Informatiile cu privire la accidente, alaturi de analizele de risc, au reprezentat fundatia imbunatatirilor aduse de noua versiune a:
ISO 8124-3:2010, Siguranta jucariilor – Partea 3: Desprinderea subansamblurilor
Standardul ISO 8124 imbunatatit are ca obiectiv sa minimizeze expunerea copiilor la diverse elemente potential toxice, prin reducerea riscului de accidentare la inghitire.
Standardul detaliza nivelurile maxime acceptabile de substante periculoase, cum ar fi arsenic, cadmiu, plumb, mercur si alte materiale, care se pot gasi eventual in jucarii. ISO 8124-3:2010 inlocuieste editia anterioara din 1997. (www.iso.org)
tags: consultanta ISO 8124, implementare, certificare ISO 8124, acreditare