Perspectiva de imbunatatire a calitatii combustibililor maritimi prin intermediul noului standard ISO 8217 : 2010
Doua noi editii de standarde ISO cu privire la combutilbilii marini au fost dezvoltate pentru a indeplini cerintele internationale din ce in ce mai ridicate cu privire la calitatea aerului, siguranta navei, performanta sistemului propulsor si sanatatea echipajului de bord.
Dezvoltarea standardului
ISO 8217:2010, Produse petroliere – Combustibili (clasa F) – Specificatiile combustibililor maritimi,
acum la cea de a patra editie, a fost determinata de o cerere facuta de Organizatia Maritima Internationala (OMI), partener ISO, pentru a fi finalizat la data de 01.07.2010, data de implementare a anexei VI revizuite a Conventiei Internationale cu privire la prevenirea poluarii provenite de la navele marine (MARPOL).
ISO 8217 : 2010 a indeplinit acest termen, fiind publicat pe 15 iunie, impreuna cu o noua editie a standardului complementar,
ISO 8216-1:2010, Produse petroliere – Clasificarea combustibililor (clasa F) – Partea 1: Categorii de combustibili marini.
Activitatea ISO in acest domeniu a dus la imbunatatirea calitatii combustibililor maritimi si la cresterea increderii si transparentei intre cumparatorii si furnizorii de pe piata mondiala a combustibililor maritimi care reprezinta, la randul ei, un element determinant din perspectiva transportului maritim mondial si a lantului global de aprovizionare.
In trecut, mediul legislativ local si alte determinari regionale au avut fluctuatii importante, conducand la disponibilitatea pe piata a unor largi categorii de combustibili.
Noile editii ale standardelor ISO 8217 si ISO 8216 vor contribui la sporirea armonizarii pe plan international a categoriilor de combustibil maritim, ridicandu-se concomitent stacheta pentru calitate.
Standardele extind restrictiile existente adaugand noi parametri pentru a face fata evolutiei tehnologice sectoriale cat si a asteptarilor partilor implicate.
Standardele au fost dezvoltate de grupul de lucru WG 6, Clasificarea si descrierea combustibililor maritimi, din cadrul subcomitetului SC 4, Clasificari si specificatii tehnice, care face parte din comitetul tehnic ISO / TC 28, Produse petroliere si lubrifianti.
WG 6 cuprinde 47 de membri-experti din 14 tari, acoperind intreaga gama de interese ale actorilor interesati in industria navala: producatorii de combustibili maritimi, marile companii petroliere, producatorii de motoare marine, armatori, constructori, cumparatorii de combustibil maritim, furnizorii si distribuitorii de combustibili pentru nave, universitatile tehnice, centrele de cercetare inginereasca si de dezvoltare, furnizorii de servicii de gestionare a energiei, ingineri marini si furnizorii de servicii de testare a combustibililor maritimi.
Potrivit d-nei Wanda Fabriek, lider al grupului de lucru WG 6, noua editie a ISO 8217
“va oferi partilor interesate increderea in calitate imbunatatita a combustibililor maritimi”.
Standardul ISO 8217:2010, Produse petroliere – Combustibili (clasa F) – Specificatiile combustibililor maritimi, si standardul ISO 8216-1:2010, Produse petroliere – Clasificarea combustibillori (clasa F) – Partea 1: Categorii de combustibili maritimi, sunt disponibile la institutele nationale membre ISO (Asociatia de Standardizare este organismul abilitat, in tara noastra). Ele pot fi, de asemenea, obtinute direct de la Secretariatul Central ISO, pret 118 franci elvetieni pentru ISO 8217 si 38 franci elvetieni pentru ISO 8216. (www.iso.org)
(tags: certificare ISO 8217, implementare si consultanta ISO 8216, acreditare, produse petroliere)