Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 8601 – Elementele de date şi formate de schimb – Reprezentarea datele şi orele

ISO 8601 – Elementele de date şi formate de schimb – Schimbul de informaţii – Reprezentarea datele şi orele

Ziua mamei? Nici nu e nevoie (sau, cel putin, n-ar trebui sa fie!) sa specificam data. Nu este nicio posibilitate de confuzie nici cand data este transcrisa in litere (de exemplu, 25 ianuarie 2006). Cu toate acestea, datele sunt scrise intr-o forma pur numerica, in special in cadrul schimbului de date electronice.

Aceasta nu reprezinta de obicei o problema pe teritoriul unei tari, deoarece exista o conventie prestabilita – sau un standard general acceptat – despre care dintre cele doua coordonate – luna sau data – se scrie mai intai. Dar, in schimburile internationale, expeditorul si destinatarul ar putea sa nu foloseasca acelasi standard de scriere a datelor.

In Statele Unite, de pilda, cifrele reprezentand luna se scriu primele, urmate de zi, in timp ce in Europa situatia este inversa. Iar asta lasa loc neintelegerilor, care pot duce la intarzieri si costuri inutile in afaceri – ca sa nu mai vorbim despre lacrimile care apar cand o felicitare sau un cadou nu ajung in ziua potrivita.

Intr-un mediu international, data unui eveniment nu ar trebui sa fie notata ca 4/5. Nu este clar daca o astfel de notatie se refera la cinci aprilie sau la patru mai. Cel mai bine este ca luna sa fie transcrisa in litere in astfel de date, in locul unei notatii scurte.

Cu toate acestea, exista numeroase afaceri unde este mai convenabil ca data sa fie indicata intr-o forma numerica. Si, din fericire, exista un standard international pentru formatul datelor. Folosind ISO 8601:2004, putem elimina ambiguitatile si interpretarile gresite ale datelor – ca si costurile rezultate de aici si intreruperile in afaceri.

DATA
Cum indicam prima zi din mai 2006?
Standard ISO: 2006-05-01
Mereu de la cel mai mare la cel mai mic element : an, luna, zi, ora, minut, secunda.

DATA + ORA + MINUTUL + SECUNDA
Cum indicam 2 mai 2006, ora 23, 20 minute si 50 secunde?
Standard ISO: 2006-05-02T23:20:50

NUMEROTAREA SAPTAMANILOR SI ZILELOR
Cum indicam prima zi din a cincisprezecea saptamana din anul 2006?
Standard ISO: 2006-W15-1
Data saptamanii este folosita in multe aplicatii comerciale si industriale. S-a ajuns la concluzia ca ziua de luni este cea mai potrivita prima zi din saptamana. (Organizatia Internationala pentru Standardizare)

› ISO 8601 – Elementele de date şi formate de schimb – Reprezentarea datele şi orele