Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 9001 si Sectorul Public: ISO 18091 si ISO 17582

Doua noi documente pentru autoritatile guvernamentale locale si organismele electorale, cu beneficii importante pentru cetateni

Cum poate guvernul sa creasca eficienta, sa previna erorile si sa imbunatateasca serviciile pentru cetateni?

Raspunsul este simplu: stadardul ISO 9001. ISO 9001 este de departe cel mai reprezentativ cadru pentru calitate la nivel mondial, fiind utilizat in mod curent de 1,5 milioane de organizatii din 191 de tari. Acestea sunt numere impresionante, fiind si principalele motive pentru care sectorul public este foarte atent la aceasta situatie.
Aceste aspecte sunt reflectate in doua documente nou publicate de ISO, oferind orientari specifice standardului ISO 9001 pentru sectorul public: ISO 18091 pentru autoritatile guvernamentale locale si ISO/TS 17582 pentru organismele electorale responsabile pentru organizarea si administrarea proceselor electorale.

Sub forma unor intrebari si raspunsuri oferite de expertii Carlos Gadsden si Tyler Finn vom afla cele mai importante aspecte ale celor doua standarde si modalitatea in care guvernele vor beneficia de ele, in folosul tuturor.

Se asteapta ca standardul ISO 18901 sa modifice optica autoritatilor locale. Care sunt principalele nouati aduse de standard?

Nu exista tara pe glob care sa nu tina cont de constrangerile bugetare si care sa nu ia masuri limitate de capacitatea de finantare. In aceste vremuri tulburi din punct de vedere economic, guvernele locale trebuie sa gestioneze eficient resursele si procesele, lucrand impreuna ca un sistem. Aici intervine standardul ISO 18901 si face diferenta.

ISO 18901 constituie un instrument excelent pentru guvernele locale, in vederea asigurarii cetatenilor ca nevoile si asteptarile lor sunt intelese deplin si indeplinite pe fundamente solide si intr-o maniera eficace si rapida.

De ce ar trebui aleasa maniera specifica de abordare a standardului ISO 9001?

ISO 18901 este primul standard ISO pentru sectorul guvernamental care ofera orientari pentru implementarea ISO 9001 la nvelul autoritatilor locale. Detinand un sistem de managemement al calitatii, autoritatile locale pot sa-si orienteze activitatile pentru a satisface nevoile si asteptarile comunitatilor locale.
Autoritatile locale sunt cele mai importante furnizoare de servicii la nivel mondial. Activitatile lor includ prestarea de servicii de transport, educatie, furnizarea apei potabile, colectarea deseurilor, asigurarea canalizarii, iluminatul public si protectia civila. Daca aceste activitati sunt necorespunzatoare si necalitative, ele conduc la aparitia unor multitudini de probleme pentru foarte multi oameni.

Care sunt modalitatile concrete in care autoritatile locale vor beneficia de prevederile ISO 18901?

ISO 18091 reprezinta un ghid esential pentru ca autoritatile locale sa se organizeze intr-un mod coerent, concentrandu-se pe imbunatatirea continua. Printre aspectele benefice aduse de standard mentionam:
• Imputernicirea atat a cetatenilor cat si a autoritatilor locale
• Asigurarea eficientei dar si a legitimitatii
• Oferirea unui limbaj comun si a armonizarii intre politicieni si tehnicieni
• Asigurarea comparativitatii intre tari si autoritati locale
• Servirea populatiei locale prin asigurarea viabilitatii din punct de vedere politic a proiectelor indispensabile
• Crearea unui intrument util pentru indeplinirea obiectivelor mileniului stabilite de ONU, pentru o lume sustenabila si orase inteligente
• Realizarea fiabilitatii

Care sunt modalitatile in care noua specificatie tehnica ISO 17582 va imbunatati procesul electoral?

ISO 17582 este importanta pentru organismele electorale deoarece aplica sistemul managementului calitatii ISO 9001, testat si verificat de-a lungul timpului, contextului electoral specific, detaliind modalitatea in care principiile de calitate se aplica celor opt procese fundamentale oricarui eveniment electoral: inregistrarea votantilor, inregistrarea organizatiilor politice si a candidatilor, logistica electorala, distributia voturilor, numaratoarea voturilor si prezentarea rezultatelor, educatia electorala, supravegherea finantarii campaniei electorale si rezolvarea disputelor electorale.
In acesta maniera, ISO/TS 17582 creaza un cadru pentru sistemul de management al calitatii care ajuta organismele electorale sa ofere servicii electorale de incredere si transparente.

Este obligatoriu ca organismele electorale sa utilizeze ISO/TS 17582?

La fel ca in cazul tuturor documentelor emise de ISO, ISO/TS 17582 reprezinta un mecanism voluntar. Documentul este croit pentru organismele electorale, principalul obiectiv fiind acela de a crea incredere in procesul electoral, printr-o transparenta crescuta, prin planificare si eficienta. In acest sens, specificatia tehnica va fi in mod special utila organismelor electorale la dezvoltarea democratiilor, unde promovarea increderii in sistemul electoral poate influenta succesul alagerilor.

Cum vor beneficia organismele electorale?

Organismele electorale care aleg sa adopte standardul se vor bucura de o multitudine de beneficii. ISO/TS 17582 promoveaza standarde inalte pentru organizarea, eficientizarea si gestionarea fiecarui aspect al ciclului electoral. De asemenea, standardul asigura o structura flexibila care permite imbunatatirea continua a organismelor electorale astfel incat acestea sa raspunda in mod adecvat la diversele provocari prezentate de administratorii alegerilor. Mai mult, odata cu certificarea la ISO/TS 17582, un organism electoral declara public propriul angajament pentru procese electorale transparente, in consecinta crescand increderea publica in serviciile electorale. (conf.unui comunicat ISO)

› ISO 9001 si Sectorul Public: ISO 18091 si ISO 17582