Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 9622 – Testarea laptelului si a produselor derivate

ISO 9622 / IDF 141 / 2013 pentru produse lactate va imbunatati precizia a milioane de teste efectuate zilnic

In urma activitatii comune a ISO si a Federatiei internationale a producatorilor de lactate- International Dairy Federation (IDF), a rezultat o actualizare importanta a unui standard analitic esential pentru sectorul productiei de lactate la nivel global.

Standardul ISO 9622|IDF 141 se constituie inr-un ghid pentru testarea laptelului si a produselor derivate cu instrumente bazate pe tehnologia luminii infrarosii. Aceste instrumente sunt utilizate intensiv in laboratoare si in fabricile de produse lactate la nivel global.

De asemenea, noua versiune este total compatibila cu utilizarea tehnologiei “Fourier Transform InfraRed” – (FTIR) – care imbunatateste analizele compozitionale de rutina ale laptelui, in opinia expertilor Paul Sauvé si Harrie van den Bijgaart, implicati in dezvoltarea standardului.

Creste gradul de precizie a rezultatelor testelor

“Operatorii de analiza FTIR masoara intregul spectru infrarosu mediu, spre deosebire de descrierile prezentate in vechiul standard, care se limitau la lungimile de unda traditionale” a explicat Paul Sauve, expert in cadrul IDF.

“Astfel putem beneficia de o precizie mai mare la determinarea grasimilor si proteinelor si avem posibilitatea de a testa mai multe componente precum ureea si apa adaugata” a completat dumnealui.

Dl Harrie van den Bijgaart, presedinte al comitetului ISO care a dezvoltat standardul (ISO/TC 34/SC 5), a subliniat ca acesta precizie imbunatatita este importanta pentru produsele destinate exportului si comertului, ajutand la elaborarea unor scheme de evaluare financiara a laptelui, tinand cont ca pretul laptelui variaza in functie de continutul de grasimi si proteine.

“Mai mult, standardul ISO 9622 poate duce la dezvoltarea de noi instrumente pentru a ajuta fermierii sa-si optimizeze gestiunea cirezilor, folosind, spre exemplu, indicatori precum eficienta alimentatiei” a completat acesta. In plus, faptul ca parametri multipli pot fi masurati in acelasi timp duce la micsorarea costurilor in cadrul laboratoarelor de testare.

IDF si ISO au lucrat impreuna multi ani pentru a dezvolta si publica metode standardizate de analiza si esantionare pentru lapte si alte produse lactate.

Harrie van den Bijgaart a explicat semnificatia acestei colaborari: “Standardele internationale comune sunt importante pentru a preveni munca redundanta in cadrul dezvoltarii standardelor si pentru a evita incompatibilitatile. Acesta este esenta standardizarii, realizarea consensului intre toate partile interesate si documentarea acestuia.” (dupa un comunicat de presa ISO)

› ISO 9622 – Testarea laptelului si a produselor derivate