ISO / IEC 9995, Tehnologia informatiei – caracteristici ale tastaturii pentru sistemele de calcul pentru birou
Standardul imbunatatit si actualizat al ISO/IEC 9995 redefineste exigentele pentru o tastatura IT ultramoderna
Tastaturile de computer vor avea posibiltatea de a raspunde corespunzator cerintelor epocii digitale odata cu revizuirea tehnica completa a standardului pentru tastaturi, ISO / IEC 9995, Tehnologia informatiei – caracteristici ale tastaturii pentru sistemele de calcul pentru birou.
Standardul, cuprins in mai multe parti, ofera cadrul general pentru proiectarea si detalierea marcajelor alfanumerice ale tastaturilor ( indiferent daca contin litere, numere sau simboluri).
Ultima revizuire a standardului defineste cerintele unei tastaturi ultramoderne, avandu-se in vedere si fapul ca utilizatorii trebuie sa foloseasca intr-o maniera facila tastatura, indiferent de nationalitate.
Noua editie ia in considerare variile aplicatii, existente sau potentiale, in care este folosita tastatura (computere personale, statii de lucru, terminale IT, telefoane calsice si mobile, calculatoare, masini de scris electronice, PDA-uri, touch screen-uri, echipamente multimedia cu tastaturi flexibile, ATM-uri s.a.).
Sunt incluse specificatii care delimiteaza tastaturile in sectiuni usor recognoscibile si care aloca diverse functii unor anumite taste.
Sunt, de asemenea, specificate, principiile de baza pentru proiectarea formei si diverselor sectiuni ale tastaturii, amplasamentul butoanelor, distanta dintre ele si multe alte caracteristici fizice.
“Multumita simbolurilor prevazute in ISO 9995-7, utilizatorii pot sa recunoasca tastele functionale (ca de exemplu ” Return “,” Escape “sau” Insert “) indiferent de tara sau limba si, in general, sa opereze diversele taste intr-o multitudine de aplicatii “
spune Dl. Alain Labonté, presedinte al grupului de lucru care a dezvoltat standardul (ISO / IEC JTC 1/SC 35/WG 1).
Acesta concluzioneaza:
“Cea mai recenta versiune a standardului include amplul set de caractere cerut de aplicatiile de astazi si, in acelasi timp, asigura o interfata unica, previzibila si prietenoasa cu utilizatorul”.
Revizuirile principale includ urmatoarele aspecte:
• Fuzionarea sectiunilor de tastatura responsabile cu editarea si tastele functionale
• Reducerea numarului de “sectiuni” ale tastaturii
• Plasarea mai flexibila a simbolurile de pe taste (in anumite situatii)
• Adaugarea de suport pentru caractere suplimentare latine si introducerea de mai multe diacritice (accente) pentru un singur caracter.
Partile revizuite si publicate in 2009 ale ISO 9995 includ:
• Partea 1: Principii generale care reglementeaza aspectul tastaturii
• Partea 2: Sectiunea alfanumerica
• Partea 4: Sectiunea numerica
• Partea 5: Sectiunea de editare si a tastelor functionale
• Partea 7: Simbolurile folosite pentru reprezentarea functiilor
• Partea 8: Alocarea de litere tastelor numerice
Partea a treia, Aspecte complementare ale sectiunii alfanumerice, este in prezent in curs de revizuire.
Mai mult, o noua sectiune, cea de a noua, Utilizare miltilingva, in curs de dezvoltare in vederea acceptarii tuturor caracterelor din toate sistemele de scriere mondiale.
ISO / IEC 9995 a fost dezvoltat in comun de catre ISO (Organizatia Internationala de Standardizare) si comitetul tehnic ISO / CEI IEC JTC 1 din cadrul IEC (Comisia Internationala de Electrotehnica), Tehnologia informatiei, din cadrul subcomitetului SC 35, Interfete utilizator.
Dr. Yves Neuville, presedintele subcomisiei, subliniaza ca “cel putin 95% din tastaturi utilizate in prezent sunt conforme cu prezentul standard international.
Acesta este un exemplu excelent al prioritatii SC 35 de a creste adaptabilitatea culturala si lingvistica in domeniul tehnologiei informatiei, dupa cum s-a subliniat in strategia sa revizuita recent.
“Viziunea noastra este de a permite utilizatorilor din intreaga lume sa scrie in propria lor limba pe orice tastatura. ISO / IEC 9995 constituie un pas important in cadrul acestui obiectiv “
declara el.
Standard este disponibil de la institutele nationale membre ISO, ASRO – www.asro.ro – in Romania. Standardul ISO 9995 poate fi, de asemenea, obtinut direct de la Secretariatul Central ISO, prin magazinul ISO sau prin contactarea departamentului de marketing, comunicare si informatii la urmatoarele preturi:
• 80 franci elvetieni pentru standardul ISO / IEC 9995-1:2009
• 66 franci elvetieni pentru ISO / IEC 9995-2:2009 si ISO / IEC 9995-4:2009
• 50 de franci elvetieni pentru standardul ISO / IEC 9995-5
• 98 franci elvetieni pentru standardul ISO / IEC 9995-7
• 44 franci elvetieni pentru standardul ISO / IEC 9995-8.
tags: certificare ISO 9995, implementare si consultanta ISO 9995, acreditare
(sursa: www.iso.org)
Articole asemanatoare:
» ISO 27000 Tehnologia informatiei
» ISO 27003 Tehnologia informatiei, Tehnici de securitate
» ISO 27001 Securitatea informatiei