Home > Noi STANDARDE ISO > ISO aproba Ada 2012 drept standard

La 29 de ani de la prima aprobare ca standard, Ada Resource Foundation a anuntat aprobarea si publicarea de catre ISO (Organizatia internationala pentru standardizare) a unei noi versiuni a limbajului de programare.

Printre elementele de noutate ale programului Ada 2012 enuntam posibilitatea de a specifica preconditii si postconditii pentru subprograme, introducerea expresiilor de conditionare cat si suportul pentru procesoarele multicore.

Limbajul Ada a fost initial dezvoltat ca urmare a unui concurs sustinut de deartamantul apararii al SUA, care se afla in cautarea unui limbaj de programare compatibil cu obiectivele sale specifice.

Departamentul apararii a publicat o lista completa de cerinte, a adresat o invitatie la licitatie apoi a ales schita de proiect pentru limbajul de programare din oferta prezentata de patru companii competitoare.

A fost desemnata drept castigatoare propunerea facuta de Jean Ichbiah, angajat al CII Honeywell Bull. Creatia sa, numita dupa Ada Lovelace, a fost puternic influentata de limbajul Pascal.

In zilele noastre limbajul Ada este folosit intr-o multitudine de sectoare industriale, incluzand aviatia, transportul spatial, transportul pe cai ferate, controlul traficului aerian dar si in sectorul financiar. (The H)

› ISO aproba Ada 2012 drept standard