ISO ajuta la asigurarea viitorului vehiculelor electrice
ISO este dezvoltatorul a mai mult de 800 de standarde care sunt utilizate curent, la nivel mondial, de catre industria constructoare auto pentru asigurarea sigurantei si eficientei vehiculelor, alaturi de mai mult de 100 de standarde destinate zonei cu o importanta din ce in ce mai ridicata a sistemelor de transport inteligente.
Un element important al acestei pozitii fruntase este concretizat intr-un acord recent actualizat cu Comisia Electrotehnica Internationala – International Electrotechnical Commission (IEC) – destinat imbunatatirii cooperarii si armonizarii dintre standardele pentru vehiculele electrice si aparatura electronica de la bordul autoturismelor.
ISO conlucreaza cu IEC cu privire la un numar de tehnologii convergente, incluzand standarde in domeniul tehnologiei informatiei, care au ajutat la formarea unor caracteristici esentiale ale vietii moderne cum ar fi Internetul, serviciile financiare, serviciile medicale, securitatea informationala si tehnologiile biometrice.
Expertii care lucreaza in cadrul comitetelor ISO recunoasc faptul ca viitorul este destinat vehiculelor eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil si prietenoase cu mediul.
Diverse tehnologii, incluzand bateriile electrice si pilele de combustie, sunt explorate si testate in prezent de catre industrie, care, de asemenea, ia in calcul si alti combustibili ca o alternativa la petrol, cum ar fi gazele naturale si hidrogenul, toate aceste alternative necesitand crearea unor noi tipuri de vehicule si infrastructuri asociate precum si noi standarde internationale pentru a face aceste tehnologii globale, ecologice, eficiente, sigure si eficace.
Vehiculele electrice, in special, necesita schimbari importante si vor presupune un impact potential asupra infrastructurii de aprovizionare cu energie electrica, datorita modalitatii de conectare la retea pentru reincarcare.
Recentul Memorandum de intelegere ISO / IEC (MoU) recunoaste drept consecinta ca, atunci cand vehiculul este in modul autonom de functionare, producatorii de vehicule sunt responsabili pentru definirea standardele cerute – standarde dezvoltate, in principal, de catre ISO.
Strandardele trebuie sa fie create pe baza unui acord intre producatorii auto si furnizorii industriali de energie, in cazul in care reglmenteaza aspecte legate de conectarea vehiculului la reteaua electrica ( in modul incarcare).
Memorandumul de intelegere este, de asemenea, proiectat pentru a armoniza si echilibra evolutiile considerabile in domeniul controlul mecanic, hidraulic sau al sistemelor electronice, destinate vehiculelor.
Aceasta evolutie necesita o colaborare mai stransa intre producatorii de autovehicule, in principal reprezentati in comisia tehnica ISO / TC 22, Vehicule rutiere, si fabricantii de componente electronice, activi intr-o serie de comitete IEC specifice.
Standardele ISO pentru industria de automobile acopera toate aspectele legate de vehicule: siguranta, ergonomia, performanta, metodele de testare, impactul asupra mediului si crearea de tehnologii inovatoare.
In ceea ce priveste sistemele alternative de energie, standardele ISO aflate in prezent in curs de dezvoltare de catre ISO / TC 22 abordeaza domeniul vehiculelor propulsate electric si a celor alimentate cu combustibili gazosi.
De exemplu, actualizarea si extinderea standardului ISO 6469 este un proiect important pentru asigurarea exploatarii in siguranta a vehiculelor electrice.
Standardul este adaptat noilor provocari aduse de vehiculele electrice cu baterie – battery electric vehicles -(BEV) si de vehiculele electrice hibride – hybrid electric vehicles – (HEV), acoperind aspecte legate de siguranta in fata pericolele electrice, de sistemele reincarcabile de stocare a energiei integrate la bord, protectia impotriva defectiunilor etc .
De asemenea, in curs de dezvoltare este si standardul ISO 12405, care detaliaza specificatiile testarii sistemelor de baterii litiu-ion pentru tractiune si standardul ISO 15118 cu privire la interfata dintre vehiculele electrice si reteaua de incarcare, inclusiv legaturile de comunicare si protocoalele aferente. (dupa un comunicat de presa al ISO.org)