Home > Noi STANDARDE ISO > Brosura ISO – Importanta economica si sociala a materialelor de referinta

Noua brosura ISO privind importanta economica si sociala a materialelor de referinta (etalon)

ISO a publicat recent o brosura noua cu informatii din cadrul comitetului ISO pentru materiale de referinta (ISO / REMCO), a carui activitate sprijina corectitudinea efectuarii masuratorilor, activitate esentiala atat in acadrul activitatii economice in general cat si in viata de zi cu zi.

Importanta activitatii se poate exemplifica prin sarcini ca detectarea cantitatii critice de compusi periculosi din cadrul produselor alimentare, diagnosticarea parametrilor biochimici ai organismelor noastre sau verificarea indeplinirii parametrilor de calitate a unui lot de otel pentru construirea conditii de siguranta a unui pod.

Astfel de masuratori poate fi efectuate numai in cazul in care instrumentele de masurare corespunzatoare au fost corect calibrate.

Se are in vedere aceeasi procedura ca cea folosita la verificarea preciziei unui sistem de masurare a greutatii pe baza unei greutati standard cunoscute in prealabil.

Asadar exista o nevoie pentru o serie de materiale folosite la calibrarea diverselor tipuri de instrumente ( cum ar fi kilogramul standard ).

Acest tip de materiale sunt cunoscute sub numele de materiale de referinta.

Presedintele ISO / REMCO, Prof. Dr. Hendrik Emons, comenteaza:

“Datorita faptului ca deciziile vitale pot depinde de masuratori, trebuie sa existe incredere in datele masurate. Prin urmare, aplicarea corecta a procedurilor de masurare trebuie sa fie, de asemenea, controlata prin utilizarea materialelor de referinta care sunt similare cu materialul care urmeaza sa fie testat si pentru care valoarea masurata este deja cunoscut. In consecinta, laboratoarele sunt in masura sa verifice propria lor capacitate de a masura cu acuratete. “

ISO / REMCO desfasoara un efort larg la nivel international pentru armonizarea si promovarea materialelor de referinta, pentru productia acestora si modul lor de aplicare.

Comitetul a dezvoltat pana acum sase ghiduri ISO cu privire la materialele de referinta si a avut contributii la diverse simpozioane, ateliere de lucru si congrese.

Noua brosura descrie obiectivele si modul in care este organizat ISO / REMCO, explica structura ghidurilor sale, include informatii de baza privind materialele de referinta, prevede definitii si liste cu membrii sai (33 de tari participante si 37 de observatori).

Brosura REMCO – Comisia ISO pentru materiale de referinta, care este publicata in editiile de limba engleza si franceza, este disponibila gratuit (se include doar taxa de francare si de manipulare a comenzilor en gros) la secretariatul central ISO, prin intermediul ISO Store sau prin contactarea Departamentului marketing, comunicare si informatii sau de la institutele nationale membre ISO. Brosura este, de asemenea, disponibila ca un fisier PDF pe site-ul web ISO. (www.iso.org)

› Brosura ISO – Importanta economica si sociala a materialelor de referinta