Home > Noi STANDARDE ISO > ISO extinde standardul PDF/A pentru arhivare

ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) extinde standardul PDF/A pentru arhivarea pe termen lung

4 iulie 2011. Centrul de Competenta PDF/A a anuntat ca Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) a lansat partea a doua a standardului PDF/A, ISO 19005-2. Standardul este o extensie PDF pentru arhivarea pe termen lung a documentelor electronice.

Printre trasaturile pe care le ofera se numara protectia impotriva modificarilor neautorizate, sprijinul pentru inserarea informatiilor privind culoarea intr-un document, ca si capacitatea de a garanta ca pot fi folosite numai caractere cu codare fara ambiguitati. Titlul oficial al documentului este “Managementul documentelor – Formate de fisiere de tip document electronic destinate pastrarii pe termen lung – Partea a 2-a: Utilizarea ISO 32000-1 (PDF/A-2).”

Prima parte a standardului PDF/A se bazeaza pe PDF 1.4; PDF/A-2; pe de alta parte, ea se bazeaza si pe PDF 1.7 – versiunea PDF care a devenit ea insasi un standard ISO. PDF 1.7 a suferit o serie de imbunatatiri in tehnologia documentului ca, de pilda, compresia JPEG2000, efecte de transparenta si straturi, inserarea de caractere OpenType si posibilitatea de semnaturi digitale in acord cu standardul PADeS (PDF Advanced Electronic Signatures – semnaturi electronice avansate).

Partea a doua a standardului ofera si posibilitatea inserarii de fisiere PDF/A in PDF/A-2. Acest aspect permite grupurilor de documente sa fie arhivate in mod coerent ca documente individuale.

PDF/A-1 va ramane initial valabil fara restrictii, neexistand motive de a transforma documentele care nu cer functiile suplimentare ale PDF/A-2. Standardul PDF/A-2 este disponibil spre cumparare de la ISO, la pretul de 136 franci elvetieni (CHF).

Puteti gasi mai multe informatii la adresa http://www.pdfa.org/doku.php. sursa: www.h-online.com

› ISO extinde standardul PDF/A pentru arhivare