Noi publicatii ISO pentru imbunatatirea rapoartelor de inspectie si de audit
24 mai 2012. Un nou standard ISO si o noua specificatie tehnica vor ajuta la promovarea increderii intre parteneri in afacerile intre companii si vor oferi sprijin pentru reglementarile comerciale.
Cele doua documente se refera la aspecte specifice ale “evaluarii conformitatii” – un nume dat proceselor utilizate pentru a demonstra ca un produs, un serviciu, un sistem de management sau o organizatie indeplinesc anumite cerinte specificate, cum ar fi acelea dintr-un standard. Ambele au fost dezvoltate de comitetul ISO de evaluare a conformitatii (ISO/CASCO).
Noul standard este ISO/IEC 17020:2012, si impune cerinte pentru organismele de inspectie. Munca lor poate include examinarea unor materiale, produse, echipamente, fabrici, procese, proceduri de lucru ori servicii, verificand daca acestea indeplinesc cerintele si raportandu-le rezultatele clientilor.
Organismele de inspectie efectueaza evaluari in numele unor clienti din sectorul privat sau al autoritatilor publice, avand ca obiectiv furnizarea de informatii despre conformitatea cu anumite reglementari, standarde, specificatii, scheme de inspectie sau contracte ale elementelor inspectate. Parametrii inspectiei includ date despre cantitatea, calitatea, siguranta, caracterul potrivit scopului si conformitatea fata de cerintele de securitate ale echipamentelor sau ale sistemelor.
ISO 17020 vizeaza sa garanteze increderea, transparenta si bunele practici in inspectie, punand la dispozitie cerinte armonizate international pentru organismele de inspectie.
Noua specificatie tehnica este ISO/IEC TS 17022:2012, si contine cerinte si recomandari privind continutul unui raport de audit asupra unei certificari de terta parte a sistemelor de management, cum ar fi ISO 9001 ori ISO 14001.
Specificatia ISO 17022 a fost conceputa pentru a garanta ca rapoartele de audit includ informatiile elementare care li se solicita si pentru a imbunatati coerenta acestora. Acest lucru va ajuta la cresterea credibilitati echipelor de audit si a procesului de certificare.
Desi utilizatorii de baza ai rapoartelor de audit sunt clientii auditati si organismele de certificare, continutul unor astfel de rapoarte poate fi solicitat pentru a satisface si nevoile altor parti interesate, cum ar fi organismele de acreditare sau autoritatile de reglementare.
ISO/IEC 17020 – Cerinte pentru functionarea diferitelor tipuri de organisme care efectueaza inspectii, si ISO/IEC TS 17022 – Cerinte si recomandari privind continutul unui raport de audit de terta parte al sistemelor de management, sunt disponibile la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania). Ele pot fi obtinute si direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 92, respectiv 50 franci elvetieni, vizitand magazinul online ISO sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al ISO.org)