Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 23026:2006 Web Site Management, Practici pentru internet

ISO/IEC 23026:2006 Software Engineering,
Practici recomandate pentru Internet
Web Site Engineering
Web Site Management
Web Site Life Cycle

Din dorinta de a veni in ajutorul web developer-ilor si web user-ilor, Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) si Comisia Internationala Electrotehnica (IEC) au publicat standardul ISO/IEC 23026:2006: Software Engineering – Practici recomandate pentru Internet – Web Site Engineering, Web Site Management si Web Site Life Cycle.
Noul standard va ghida developerii sa creeze pagini web care sa imbunatateasca productivitatea pentru operarea web in cadrul unei organizatii (intranet) si intre organizatii colaboratoare (extranet).

Succesul intr-un “web-based management” este concentrat in a intelege nevoile si satisfactia clientului si a le reflecta cu acuratete in managementul de hosting, design, update si engineering ale site-urilor lor web.

In ciuda acestui lucru, multe web site-uri sunt inca construite fara a lua in considerare design-ul lor, implementarea, durata de viata dorita, produsele vandute, preferintele de format, limbajul de programare si modul de selectare a acestuia, optiunile de update sau tools-urile necesare pentru accesarea acestora.

“ISO/IEC 23026 va imbunatati efectivitatea paginilor web pentru developeri si useri in acelasi timp, ca o valoare a operatiilor web-based.
Prin livrarea serviciilor si informatiilor corecte catre persoanele potrivite cu cel mai mic volum de ofort si mai putina pierdere de productivitate, frustrarea user-ului sau problemele legale care pot aparea pot fi evitate”, a declarat François Coallier, presedintele ISO/IEC JTC 1, Tehnologia Informatie, SC 7, Software si system engineering.

Standardul doreste sa imbunatateasca productivitatea operatiilor web in urmatoarele directii:
– localizarea informatiei relevante;
– facilitarea usurintei de utilizare;
– reducerea disputelor legale;
– dezvoltarea eficienta si practici de mentenanta.

Noul standard reprezinta o adoptare internationala a unui standard al Institutului Inginerilor in Electrica si Electronica (IEEE Std. 2001) care a fost construit pe bazele recomandarii Consortiumului W3C (World Wide Web Consortium) si a surselor industriale care au legatura cu domeniul, pentru un management al web site-urilor.

Standardul a fost pregatit de comitetul tehnic ISO/IEC JTC 1 – Tehnologia Informatie, subcomitetul SC 7 – Software si system engineering, si este disponibil prin institutele membrilor nationali ISO si prin Secretariatul central ISO, pentru suma de 176 franci suedezi.

› ISO 23026:2006 Web Site Management, Practici pentru internet