Revista ISO prezinta modalitatile in care standardele usureaza interoperabilitatea produselor de la cele de baza la cele ce incorporeaza inalta tehnologie
In complexa lume de azi, interoperabilitatea produselor si a echipamentelor este facilitata de standardele internationale ISO.
Editia din februarie 2010 a revistei ISO Focus+ exploreaza tematica interoperabilitatii.
Cand interoperabilitatea da gres apar diverse probleme si concomitent rezulta frustrare, incetinirea progresului, se generaza ineficienta si costurile cresc.
Promovarea abilitatii produselor si serviciilor ca acestea sa interactioneze reciproc reprezinta un rol cheie al standardelor ISO, pornind de la cele mai simple echipamente – cum ar fi suruburile, clemele sau rulmentii cu bile – pana la procese complexe, cum ar fi standardul pentru transferul de date despre produse (STEP) folosit in automatizari industriale.
Un studiu de caz in care se arata beneficiile aduse de implementarea STEP este realizat cu concursul companiei aeronautice Lockheed Martin.
Alt articol arata cum interoperabilitatea dintre paleti (existenti intr-un numar impresionant de miliarde la nivel mondial) face aceste materiale sa fie parte de baza a lantului de aprovizionare mondial.
Interoperatibilitatea ajuta afacerile sa devina mai competitive si sa optimizeze procesele de productie, rezultand astfel produse mai bune si servicii mai competitive la preturi mai mici.
Editia din februarie subliniaza o serie de exemple cheie de standarde care faciliteaza interoperabilitatea dintre produse, servicii, procese si know-how, cu exemplificare pe serviciile financiare.
Alt exemplu se refera la utilizarea telecomenzilor universale, care controleaza o gama larga de electrocasnice diferite din asa numita “casa inteligenta”.
Editia din februarie a revistei include si un interviu exclusiv cu ministrul de comert al Suediei, d-na Ewa Björling, care a declarat:
“Cred ca in general standardele internationale – si aplicatiile lor in reglementarile tehnice asupra produselor, metodelor de productie si asupra serviciilor – joaca un rol important in facilitarea comertului prin promovarea sigurantei, calitatii si compatibilitatii tehnice”.
Ministrul Björling isi exprima viziunea asupra beneficiilor participarii la standardizarea internationala si la relatia dintre standarde si tarile in curs de dezvoltare, comert, schimbarea climatica si responsabilitatea sociala.
In revista sunt incluse si articole in care se arata cum standardele ISO sprijina diversele aspecte legate de:
• Preocuparile consumatorilor in domeniul serviciilor financiare;
• Institutele de promovare a comertului, calea catre succesul in activitatea de export;
• Siguranta lanturilor de aprovizionare cu alimente;
• Un studiu de caz pentru ISO 9001 ( managementul calitatii) in cazul unei scoli portugheze
In plus fata de revista, ISO a creat o noua sectiune pe website-ul propriu www.iso.org care contin articole bonus.
Acesta cuprinde articole ca:
• Companie geospatiala certificata ISO 9001 sprijina populatia din Haiti (sunt puse, de asemenea, la dispozitie link-uri cu privire la diverse studii de caz legate de implementarea ISO 9001 de catre doua organizatii de ajutor umanitar )
• Beneficiile asupra mediului inconjurator si a climatului de afaceri legate de proiectul trasfrontalier ISO 14001. (Organizatia Internationala de Standardizare, www.iso.org)