Home > Noi STANDARDE ISO > ISO / PC-240, Consultanta, Certificare

ISO / PC-240, Retragerea produselor de pe piata

Primul pas pentru standardul ISO 240 privind retragerea produselor nesigure

Prima reuniune a comitetului pentru proiecte ISO care va dezvolta un standard international ce va oferi un cod de bune practici pentru fundamentarea, implementarea si conducerea eficienta, flexibila si responsabila a programelor de retragere de pe piata a bunurilor de consum, incluzand actiuni coercitive, a avut loc in Kuala Lumpur, Malaysia.

Prima reuniune a comitetului ISO / PC-240, Retragerea produselor de pe piata, a avut loc la Kuala Lumpur, Malaezia, in mai 2009.

Comitetul ISO / PC-240, Retregerea produselor de pe piata, are ca tinta anul 2012 pentru publicarea noului standard (ISO 10393).

Comitetul ISO / PC-240, a reusit, de asemenea, armonizarea eforturilor altor comitete ISO care se ocupa cu elaborarea de standarde pentru siguranta produselor de consum (ISO / PC-243), anti-contrafacere (ISO / PC-246) şi combaterea fraudei (ISO / TC 247).

Comisia a prelungit intervalul de timp de actiune pentru partile interesate care doresc sa participe (prin intermediul membrilor ISO al propriei tari).

In prezent, aproximativ 12 de tari participa la comisia ISO / PC-240, iar inca patru au statut de observator.

Printre membrii sai putem enumera tari ca Japonia, Canada, Malaezia, Republica Coreea şi Africa de Sud, care au fost prezente la prima intâlnire.

Comisia ISO / PC-240, Retragerea produselor de pe piata, a fost stabilita in urma unei initiative a ISO / COPOLCO, comitetul ISO pentru politica privind protectia consumatorilor, care a remarcat faptul ca produsele cu disfunctionalitati, deteriorate sau nesigure, au condus la ranirea a milioane de persoane – uneori fatal – sau la imbolnavirea lor .

“Un standard international centrat pe piata referitor la retragerea produselor va ajuta la protejarea consumatorilor si utilizatorilor impotriva vatamarilor si pierderilor financiare cauzate de produsele defecte, si , in acelasi timp, va ajuta si mediul de afaceri sa economiseasca timp si bani si sa reduca riscurile legate de legislatie”, a spus reprezentantul canadian , dl Doug Geralde, Director de audit şi anchete corporative, din partea Asociatiei canadiene de standardizare.

“Acest standard este deosebit de relevant in contextul pietei de astazi, unde produsele traverseaza frecvent frontiere, iar abordarile inegale şi inconsecvente in politici şi proceduri genereaza provocari semnificative “, a adaugat domnul Geralde.

tags: Consultanta ISO 240, Certificare ISO 240
sursa: Organizatia Internationala pentru Standardizare

› ISO / PC-240, Consultanta, Certificare