Home > Noi STANDARDE ISO > Organizatia Internationala de Standardizare premiaza standardizatorii din domeniul geomaticii

Organizatia Internationala de Standardizare premiaza standardizatorii din domeniul geomaticii

Realizarile echipei internationale referitoare la elaborarea de standarde cu privire la informatiile geografice digitale au fost recunoscute prin acordarea premiului Lawrence D. Eicher cu prilejul celei de a 33-a Adunare Generala ISO, tinuta in Oslo, Norvegia.

Presedintele ISO / TC 211, domnul Olaf M. Østensen, si secretara dumnealui, doamna Bjørnhild Saeterøy, au primit premiul in numele comisiei, din partea d-lui Dr. Morrison.

In fiecare an, acordarea premiului simbolizeaza recunoasterea performantei superioare a unui grup de dezvoltare de standarde ISO. Pentru anul 2010 premiul a fost atribuit comitetului tehnic ISO/ TC 211, Informatii geografice / Geomatica, ale carui standarde acopera localizarea directa sau indirecta a unor obiecte sau fenomene, prin intermediul unui referential terestru.

Misiunea ISO / TC 211 este de a dezvolta o familie de standarde internationale ISO care va sprijini intelegerea si folosirea de informatii geografice, cresterea disponibilitatii acestora, prin integrare si facilitarea accesului. ISO / TC 211 promoveaza utilizarea eficienta, eficace si economica a informatiilor geografice digitale, asociate sistemelor hardware si software.

Comitetul urmareste sa stabileasca o abordare unitara a problemelor globale ecologice si umanitare, usurind crearea unor noi infrastructuri geospatiale la nivel local, regional si global si contribuind astfel la dezvoltarea durabila.

In aceasta era digitala, activitatea ISO / TC 211 are legaturi multiple cu standardele relevante pentru tehnologia informatiei si de prelucrare a datelor, in plus fata de oferirea unui cadru pentru dezvoltarea aplicatiilor specifice fiecarui sector pe baza datelor geografice existente.

In cadrul ceremoniei de acordare a premiului, presedintele ISO, Dr. Alan Morrison a declarat:

“Prin acest premiu, vrem nu doar sa recunoastem importanta activitatilor ISO / TC 211, dar, de asemenea, si sa subliniem si sa recompensam dedicarea si munca sustinuta inca de la inceputurile sale, in anul 1994.”

Dr. Morrison a subliniat ca activitatea de baza a ISO de baza este de a dezvolta standarde internationale relevante la nivel global. Cu cat ISO are un succes crescut in acesta activitate cu atat se satisfac mai mult nevoile clientilor si viitorul organizatiei va deveni mai luminos.

Premiul Lawrence D. Eicher certifica recunoasterea performantei superioare realizata de catre un comitet de dezvoltare de standarde ISO, care prin activitatea sa ajuta la indeplinirea nevoilor utilizatorilor de standarde la nivel mondial.

Pana in prezent, ISO / TC 211 a elaborat 50 standarde. Treizeci si doua de tari participa la lucrarile sale, alte 31 de tari avand calitatea de observatori. Acesti membri reprezinta tari aflate la toate nivelurile de dezvoltare, din fiecare regiune a lumii.

In plus, aproximativ 30 de organizatii publice si private au statut de legatura, la fel ca si alte 15 comitete de dezvoltare de standarde. Impreuna, ele faciliteaza participarea partilor interesate ale caror contributii ajuta la cresterea relevantei lucrarilor ISO / TC 211.

Castigarea premiului din acest an a fost o realizare chiar mai importanta pentru ISO / TC 211 tinand cont ca secretariatul comitetului a fost asigurat chiar de catre gazda din acest an a Adunarii Generale ISO, Standarde Norvegia.

• Premiul Lawrence D. Eicher este numit in memoria Secretarului General ISO din perioada 1986 – 2002.

sursa: www.iso.org (Acest comunicat de presa a fost scris de Geraldine Tan, detasata la Secretariatul Central ISO de catre membru national ISO pentru Singapore, SPRING.)

› Organizatia Internationala de Standardizare premiaza standardizatorii din domeniul geomaticii