Home > Noi STANDARDE ISO > ISO / TS 29001 castiga acceptul industriei de petrol si gaze

ISO 29001 castiga acceptul industriei de petrol si gaze

De-a lungul prezentarii internationale la nivelul actorilor importanti ai industriei de petrol si gaze a celei de a treia editii a specificatiilor tehnice ISO/TS 29001, a aparut un feedback concludent care indica acceptarea acestor specificatii drept documente fundamentale in reglementarea managementului calitatii in aceste sectoare.

ISO / TS 29001:2010 defineste sistemul de management al calitatii (QMS), cerintele pentru produsele finite si pentru organizarea prestarilor de servicii conexe legate nemijlocit de industria petroliera, petrochimica si a extractiei de gaze naturale.

Cea de a treia editie a fost actualizata pentru a include textul ISO 9001:2008, standardul generic QMS, sub forma nealterata si exhaustiva.

Cerintele suplimentare specifice industriei petroliere, petrochimice si a gazelor naturale sunt detaliate sub forma de documentatie auxiliara.

ISO / TS 29001:2010 este rezultatul cooperarii dintre American Petroleum Institute (API) si comitetul tehnic ISO / TC 67, Materiale, echipamente si structuri offshore pentru industria petroliera, petrochimica si de extractie a gazelor naturale.

Organizatiile sus mentionate au dezvoltat ISO / TS 29001 – care este, de asemenea, publicat ca API Q1 – pentru a oferi un singur document in domeniul managementului calitatii in vederea satisfacerii nevoilor industriei petroliere, petrochimice si de extractie a gazelor naturale, dar de ajutor si pentru agentiile guvernamentale si de reglemetare.

Documentul ofera o baza calificativa pentru sistemul de management al calitatii al producatorilor de echipamente si al furnizorilor de servicii specifice.

Printre potentialii utilizatori finali se includ urmatoarele categorii:
• Organizatiile implicate in prospectie, productie, instalare conducte si transport, rafinarea de petrol si de produse conexe din sectorul gazelor naturale
• Organizatiile implicate in proiectarea, fabricarea, instalarea, service-ul si repararea de echipamente utilizate in prospectia, producerea, transportul si rafinarea petrolului si a produselor conexe din sectorul gazelor naturale
• Organizatiile care ofera o suport tehnic si servicii operationale pentru diferite sectoare ale industriei identificate mai sus.

Ed Durante, sef de proiect al grupului de lucru ISO / TC 67 care a dezvoltat ISO / TS 29001:2010, raporteaza urmatorul feedback al utilizatorilor:

“ISO / TS 29001 a inceput sa fie acceptat ca cerinta de baza pentru sistemele de management al calitatii in sectorul de prospectare si productie a petrolului si a industriei extractive de gaze naturale. Documentul castiga acceptul sectorului de rafinare si este luat in vizor in mod serios de sectorul de transport prin conducte.

Consensul organizatiilor din aceste sectoare se refera la faptul ca furnizorii de produse si servicii trebuia sa detina un sistem de management al calitatii in conformitate cu ISO / TS 29001 pentru a putea fi considerati o sursa viabila de aprovizionare in industria de petrol si gaze naturale. ISO / TS 29001 – care este de asemenea publicat ca API Q1 – a devenit un standard acceptat al industriei.

Un avantaj al acestui document specific sectorial este ca acesta contine toate cerintele ISO 9001:2008, lucru necesar pentru unele organizatii care trebuie sa mentina, de asemenea, un management al calitatii conform ISO 9001, pentru anumiti clienti.”

ISO  29001:2010, Industria petroliera, petrochimica si de extractie a gazelor naturale – Sisteme de management al calitatii specifice sectorului – Cerinte pentru organizatiile furnizoare de produse si de servicii, este disponibil la institutele nationale membre ISO; direct de la ISO, acesta costa 124 franci elvetieni. (sursa: Organizatia Internationala de Standardizare)

ISO 29001 Industriile petroliere, de gaze naturale si petrochimice – Specificatii de management al calitatii ISO pentru industriile internationale de petrol si gaze

› ISO / TS 29001 castiga acceptul industriei de petrol si gaze