Home > Noi STANDARDE ISO > Limbajul Ruby, standardizat prin ISO 30170

Noul ISO 30170 pentru sintaxa limbajului orientat pe obiecte

Organizatia Internationala pentru Standardizare a publicat o specificatie, numita ISO/IEC 30170, privind sintaxa faimosului limbaj orientat pe obiecte.

17 aprilie 2012. ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) a publicat de curand specificatia ISO/IEC 30170, care defineste sintaxa limbajului Ruby. Procesul de standardizare a fost demarat de echipa de cercetatori japonezi insarcinati cu acest proiect.

Scopul acestei initiative a constat in adoptarea limbajului Ruby de catre administratia Tarii Soarelui Rasare, aceasta adoptare fiind conditionata de standardizarea limbajului de catre ISO. Nu exista indoiala ca aceasta noua etapa ar trebui sa contribuie si la largirea sferei de utilizare a limbajului Ruby, atat in cadrul sectorului public, cat si in cadrul organizatiilor din sectorul privat.

Creat in 1995 de japonezul Yukihiro “Matz” Matsumoto, Ruby este un limbaj de programare multi-paradigma, interpretat si orientat pe obiecte. Gradul sau de utilizare a crescut in mod semnificativ ca urmare a proiectului Open Source Ruby on Rails (http://rubyonrails.org).

Ruby este un limbaj dinamic cu sursa deschisa, care pune accentul pe simplitate si pe productivitate. Ruby are o sintaxa eleganta, care este usor de citit si usor de scris in acelasi timp. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul proiectului Ruby: www.ruby-lang.org.

› Limbajul Ruby, standardizat prin ISO 30170