Noul manual ISO 22000 sprijina activitatea IMM-urilor in domeniul managementului sigurantei alimentare
Siguranta alimentara ocupa un loc fruntas in ceea ce priveste ingrijorarile consumatorilor, reglementatorilor, producatorilor si detailistilor, asa cum se subliniaza in cadrul cercetarii ISO cu privire la certificarile pentru standardele de management de sistem, desfasurata in anul 2011.
In cadrul cercetarii s-a raportat un numar de 19980 de certificate ISO 22000 : 2005 eliberate in 140 de tari, reflectand o crestere cu 8% in comparatie cu 2010.
Aceasta dezvoltare reprezinta in sine o dovada ca IMM-urile pretuiesc avantajele potentiale ale implementarii unui sistem de management al sigurantei alimentare, in concordanta cu reglementarile ISO 22000. Insa, din cauza dimensiunii lor sau a lipsei de expertiza disponibila in cadrul firmei, aceste mici entitati juridice intampina greutati si piedici in cadrul dezvoltarii acestui tip de management de sistem.
Daca sunteti in situatia de a implementa un sistem de management al sigurantei alimentare in cadrul unei intreprinderi mici sau mijlocii, veti beneficia de ajutor din partea noului manual publicat de ISO sub titlul “Cum sa utilizati ISO 22000”. Manualul va va ajuta la dezvoltarea si implementarea unui sistem optim de management al sigurantei alimentare (implementare ISO 22000).
Noul manual contine o abordare pragmatica si o larga variatate de informatii practice pentru dezvoltarea, documentarea, implementarea si mentenata unui sistem robust de management al sigurantei alimentare, in concordanta cu standardul ISO 22000 : 2005, Sisteme de management al sigurantei alimentare – Cerinte pentru orice organizatie din cadrul lantului alimentar.
Initiativa acestei publicatii a apartinut comitetului tehnic ISO/TC34/ SC 17, Sisteme de management pentru siguranta alimentara, a carui principala preocupare este de a asigura faptul ca activitatea sa progreseaza intr-o maniera structurata si in concordanta cu nevoile utilizatorilor.
Manualul este conceput ca o introducere utila si prietenoasa in acest domeniu specific, fiind destinat persoanelor implicate in dezvoltarea unui sistem de management al sigurantei alimentare in cadrul oricarui tip de organizatii.
Prin parcurgerea atenta si metodica a celor cinci capitole ale manualului, care detaliaza procesele de implementare si certificare, IMM-urile pot sa-si imbunatateasca intr-o masura substantiala procedurle interne si sa gestioneze mai bine riscurile inerente.
Fiecare capitol contine obiectivele care clarifica continutul fiecarei sectiuni a standardului cat si sarcinile practice care trebuie indeplinite, alaturi de o descriere a fiecarei actiuni necesare. Manualul “Cum sa utilizati ISO 22000” este disponibil in format A5 sau sub forma de document PDF, continand 125 de pagini in limba engleza (ISBN 978-92-10581-9) si franceza (ISBN 978-92-67-20581-6). El poate fi procurat de la institutele nationale membre ISO sau direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 38 de franci elvetieni. (sursa: ISO)