Cloud Computing : un standard international ISO pentru a face fata intereselor geostrategice
AFNOR face un apel la companiile franceze sa se mobilizeze si sa se implice in elaborarea unui standard international pentru cloud computing
Cloud Computing este un concept modern care defineste o organizare informatica care permite utilizarea resurselor materiale de la distanta (gazduire de date, acces la aplicatii etc.) prin intermediul utilizarii internetului.
Adusa in discutie de China si de Coreea de Sud, statele care gazduiesc cele mai multe date si aplicatii ale planetei, standardizarea ISO a conceptului de cloud computing necesita prezenta expertilor IT francezi colaboratori ai Asociatiei Franceze de Standardizare (AFNOR), care trebuie sa contribuie la elaborarea unui standard international care va lua in considerare si interesele lor.
In comunicatul sau (http://www.afnor.org/profils/activite/tic/cloud-computing-faire-face-aux-enjeux-geostrategiques-grace-a-une-norme-internationale), AFNOR a precizat ca atunci cand un anumit subiect de standardizare este acceptat la nivelul ISO, tara care l-a propus ia conducerea lucrarilor si poate avea, in consecinta, un cuvant important de spus in viitoarele decizii. Din acest punct de vedere, China si Coreea de Sud se afla cu mult inaintea tuturor inca din 2010. Ele au deja propuneri pregatite sa fie expuse si ar putea sa isi exploateze prezenta semnificativa in sectorul centrelor de date pentru a-si argumenta opiniile. Iar conducerea lucrarilor de standardizare nu ar face decat sa le intareasca pozitia deja avansata in acest sector.
Tot mai multi specialisti in sistemele informatice din intreaga lume se orienteaza spre cloud computing. Pentru a raspunde intrebarilor adresate de aceasta schimbare tehnologica, AFNOR respecta interesele companiilor franceze, indemnandu-le sa contribuie la dezvoltarea unui standard international care este asteptat sa apara in 2014. “Unul dintre principalele interese este sa contribuim, la nivel european, la elaborarea acestui standard fara a abandona pozitia de lideri prietenilor nostri chinezi si sud-coreeni”, a precizat Olivier Peyrat, directorul general al grupului AFNOR.
In acest joc international in care fiecare termen are propria sa importanta, AFNOR isi joaca rolul pe deplin, animand o comisie de standardizare insarcinata cu reunirea pozitiilor jucatorilor francezi, pentru ca ei sa aiba ponderea corespunzatoare in negocierile internationale ale Organizatiei Internationale pentru Standardizare.
“Deocamdata exista destul de putini agenti care s-au alaturat comisiei infiintate de AFNOR, insa cei prezenti sunt unii importanti,” a insistat Olivier Colas, presedintele comisiei AFNOR si director de standardizare la Microsoft Franta.
Comisia AFNOR este prezidata in momentul de fata de Microsoft Franta si coprezidata de IBM Franta. Ea numara peste zece membri, dintre care reprezentantii Thales, EDF, Hitachi Data Systems si Schneider Electric Franta. “Ar trebui ca si companiile mai mici si reprezentantii autoritatilor publice si ai comunitatilor utilizatorilor sa participe la lucrari”, este opinia reprezentantilor comisiei AFNOR.
“Cei mai mari utilizatori, cum sunt cei din sectorul financiar, consultantii, societatile de servicii de inginerie informatica, ar putea sa inteleaga mai bine conceptul de cloud computing si diversele verigi ale lantului daca participa la lucrarile intreprinse de comisia AFNOR.”
Tuturor celor care utilizeaza servicii cloud li s-ar putea impune intr-o zi conformitatea cu un standard international – de catre un client sau de catre un subcontractant. Acum este momentul ca expertii sa isi expuna abordarile si tehnologiile, participand la comisia franceza insarcinata cu standardizarea cloud.
Primele lucrari internationale pregatitoare au permis identificarea elementelor viitorului standard. Mai intai, terminologia. “Cloud privat”, “cloud public”, “cloud pentru comunitate” sau “cloud hibrid” ar putea fi termenii universali de maine pentru aplicarea cloud computing. Terminologia acestei organizari informatice care permite utilizarea resurselor de la distanta datorita internetului este inca neclara, iar standardizarea ISO ar trebui sa aduca unele lamuriri in aceasta privinta.
Lucrarile de standardizare vor avea ca obiectiv definirea arhitecturii de referinta si a interactiunilor diverselor functii cloud computing, pe trei niveluri: rolurile (furnizor, consumator, auditor) ; elementele de arhitectura legate de aceste roluri; si conceptele asociate (securitate, confidentialitate, soliditate, portabilitate, interoperabilitate si guvernare).
Printre diferentele dintre abordari – cea franceza si cea a tarilor asiatice – se numara si o sensibilitate speciala, de altfel impartasita la nivel european, in privinta protectiei datelor: ”Integritatea datelor si locul lor de stocare reprezinta chestiuni cruciale,” se mai mentioneaza in comunicatul AFNOR. Sa ne aducem aminte ca, intr-adevar, una dintre preocuparile specialistilor IT europeni fata de cloud computing este faptul ca datele companiilor sunt gazduite in afara Europei si controlate de operatori care nu isi desfasoara activitatea la nivel local.