Home > Noi STANDARDE ISO > Noi coduri de tara ISO

Noi coduri de tara ISO pentru insulele apartinand arhipelagului Indiilor de Vest Olandeze

ISO a emis noi coduri de tara pentru insulele din Antilele Olandeze, pentru a reflecta noul lor statut administrativ, drept urmare a reformei constitutionale realizata de catre guvernul olandez.

Insulele Curaçao si Sint Maarten devin tari autonome parte a Regatului Tarilor de Jos, cu urmatoarele coduri nationale de doua litere si respectiv de trei litere, emise in conformitate cu standardul ISO ISO 3166-1:

– Sint Maarten (partea olandeza) SX SXM

– Curaçao CW CUW

Insulelor Bonaire, Sf. Eustatius si municipalitatilor olandeze Sababecome le sunt atribuite urmatoarele coduri ISO 3166-1:

– Bonaire, Sf. Eustatius si Saba : BES BQ

Codurile pentru Antilele Olandeze se elimina din cadrul ISO 3166-1 si in mod tranzitoriu, pentru o perioada de 50 de ani, sunt rezervate urmatoarele coduri:

– Antilele Olandeze AN ANT

Codurile de tara ISO 3166 sunt utilizate pe scara larga sub forma de abrevieri in vederea identificarii diverselor tari in varii contexte, cum ar fi adrese postale, nume de domenii internet si tranzactiii comerciale.

Ele au inlocuit in mare parte cele aproape 70 de sisteme diferite de codare nationala, dezvoltate de-a lungul timpului de diferite natiuni, si de organizatii din sectorul public si privat, avand astfel un potential enorm pentru confuzii.

Codurile ISO sunt alocate in conformitate cu o serie de proceduri transparente de catre Agentia de mentenanta a ISO 3166, care le face disponibile in mod gratuit.

ISO atribuie coduri, dar nu determina daca un teritoriu este o tara.

Practica uzuala este de a aloca coduri numai pentru tarile inregistrate ca atare de Organizatia Natiunilor Unite fie in Buletinul terminologic al codurilor de tara fie in Codurile nationale si regionale pentru uz statistic, elaborate si revizuite de catre Organizatia Natiunilor Unite – Divizia de Statistica.

Codurile de doua litere sunt cele mai frecvent utilizate in timp ce codurile de trei litere sunt pentru utilizari speciale, in cazul in care este necesara o identificare sub forma de cod cu numele complet al tarii in cauza.

Acestea sunt utilizate in special in pasapoartele ce pot fi scanate electronic, indeplinind cerintele Organizatiei Internationale a Aviatiei Civile. (www.iso.org)

› Noi coduri de tara ISO