Home > Noi STANDARDE ISO > Un nou standard ISO 9001 prevazut pentru 2015

Treizeci de tari au adoptat procesul de revizuire a standardului ISO 9001 pentru managementul calitatii, care este in prezent aplicat de peste un milion de organizatii din intreaga lume. In Franta, Afnor a facut un apel la toate partile interesate sa ia parte la lucrarile de standardizare care vor demara in curand.

23 martie 2012. Standardul ISO 9001/2008 este pe cale de a fi revizuit. Treizeci de tari membre ale Organizatiei Internationale pentru Standardizare (ISO) au votat – in urma unei consultari care a durat patru luni – in favoarea revizuirii acestui standard pentru managementul calitatii pe care peste un milion de organizatii il folosesc in intreaga lume.

Noua versiune, care ar trebui sa fie lansata in 2015 (noul standard ISO 9001:2015), va fi rodul lucrarilor unui comitet tehnic care se va reuni in aprilie anul viitor. Acest comitet va fi responsabil – plecand de la cele circa 12000 de rezultate ale unei anchete ISO realizate cu ajutorul utilizatorilor in perioada octombrie 2010 – februarie 2011 – de studierea oportunitatilor de a integra sau nu in viitoarea versiune noile concepte ca managementul riscului, consolidarea managementului proceselor etc.

“ Grupul de lucru va trebui sa ia in considerare si lucrarile anterioare care definesc o structura comuna tuturor standardelor pentru sistemele de management, ca si lucrarile care au in vedere principiile de management al calitatii si care sunt in curs de revizuire,” se subliniaza in comunicatul dat publicitatii de Asociatia Franceza de Standardizare (Afnor).

Sa ne reamintim ca standardul ISO 9001, emis acum 25 de ani, pune la dispozitie cerintele standardizate necesare unui sistem pentru managementul calitatii, indiferent de domeniul de activitate al organizatiei care il foloseste, atat in sectorul privat, cat si in cel public. Este, de asemenea, si singurul standard al familiei ISO 9000 conform caruia se pot certifica organizatiile, desi certificarea in sine nu reprezinta o cerinta obligatorie a standardului.

Standardul ISO 9001 are un viitor durabil

Cele trei tari care au participat la ancheta ISO mentionata mai sus sunt Statele Unite, Germania si Franta. Ceea ce demonstreaza importanta pe care o prezinta acest standard de aproape 25 de ani, remarca Afnor.

Principalele rezultate au scos in evidenta urmatoarele aspecte:
– Motivatiile principale sunt: satisfactia clientilor; raspunsul la nevoile pietei; cererea explicita a certificarii din partea clientilor;
– Marea majoritate a celor chestionati au considerat ca de la sine inteleasa valabilitatea standardului;
ISO 9001 a permis standardizarea proceselor de afaceri, evolutia practicilor manageriale si implementarea unor instrumente eficace de control al activitatilor;
– Viitorul standardului este evident pentru 95% dintre cei chestionati;
– Evolutia sa este dorita de 64% dintre acestia, luand in considerare noile concepte ca gestionarea resurselor, imbunatatirea continua, managementul proceselor si indicatorii cheie de performanta, managementul cunostintelor, managementul riscului.

La final, studiul concluzioneaza ca standardul ISO 9001 pt. managementul calitatii ramane de actualitate, ca are nevoie sa evolueze insa fara schimbari majore, punandu-se accentul in special pe aplicarea sa corecta.
(dupa o stire batiactu.com)

› Un nou standard ISO 9001 prevazut pentru 2015