Home > Noi STANDARDE ISO > Noul ISO 27032 pentru Securitatea cibernetica

Sunteti in siguranta online? Un nou standard ISO/IEC 27032:2012 pentru securitatea cibernetica

16 octombrie 2012. Un nou standard ISO va ajuta la asigurarea sigurantei tranzactiilor online si a informatiilor personale schimbate pe internet si va va proteja computerul cand navigati pe orice site web.

Deoarece ne bazam pe internet pentru tot felul de activitati, de la partajarea unor fisiere profesionale importante pana la plata facturilor, securitatea cibernetica a devenit o mare preocupare pentru noi toti. Un nou standard ISO, ISO/IEC 27032:2012, Tehnologia informatiei – Tehnici de securitate – Linii directoare pentru securitatea cibernetica, va face spatiul virtual mai sigur.

Spatiul virtual este un mediu complex, care consta din interactiunile dintre oameni, programele software si servicii, existenta sa fiind posibila datorita distributiei dispozitivelor si retelelor IT&C in intreaga lume. Colaborarea este esentiala pentru asigurarea unui mediu online sigur. Noul standard abordeaza deficientele de securitate care provin din lipsa de comunicare dintre diferitii utilizatori si furnizori de servicii internet. ISO/IEC 27032 abordeaza toate riscurile care nu sunt acoperite de securitatea IT actuala.

Johann Amsenga, organizatorul grupului de lucru care a elaborat standardul, a explicat:

“Dispozitivele si retelele interconectate pe care se sprijina spatiul virtual le apartin mai multor proprietari – fiecare cu propriile preocupari legate de activitati, operatiuni si reglementari. Acesti diferiti utilizatori si furnizori nu numai ca impartasesc putine informatii, daca nu deloc, ci, in plus, fiecare pune accentul pe altceva atunci cand vine vorba despre securitate. Un raspuns atat de fragmentat favorizeaza vulnerabilitatile in spatiul virtual. ISO/IEC 27032 va pune la dispozitie o solutie globala, in colaborare, multipartita, pentru a reduce aceste riscuri.”

ISO/IEC 27032 ofera un cadru pentru:
• Partajarea informatiilor;
• Coordonare;
• Tratarea incidentelor.

Standardul faciliteaza o colaborare sigura si fiabila care protejeaza viata privata a oamenilor din intreaga lume. In acest fel, el ofera o sansa de a se pregati impotriva atacurilor, de a le detecta si a le monitoriza si de a putea raspunde in mod adecvat unor atacuri cum ar fi:
• Atacurile de inginerie sociala;
• Pirataj;
• Software malicios (malware);
• Spyware;
• Alte programe software nedorite.

Standardul ISO/IEC 27032:2012, Tehnologia informatiei – Tehnici de securitate – Linii directoare pentru securitatea cibernetica, a fost elaborat de comitetul tehnic mixt ISO/IEC JTC 1, Tehnologia informatiei, subcomitetul SC 27, Tehnici de securitate IT. El costa 154 franci elvetieni si este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) si la secretariatul central ISO, vizitand magazinul online ISO (www.iso.org/iso/home/store/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=44375) sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare.

› Noul ISO 27032 pentru Securitatea cibernetica