Home > Noi STANDARDE ISO > Noul ISO 27065 pentru Echipamente de protectie

Noul standard ISO 27065 imbunatateste echipamentele de protectie pentru fermierii si muncitorii din agricultura care folosesc pesticide

19 iulie 2011. Un nou standard ISO privind echipamentele de protectie va ajuta fermierii si muncitorii agricoli sa reduca riscurile de la locul de munca atunci cand folosesc pesticide lichide.

Pesticidele sunt folosite in mod obisnuit impotriva daunatorilor, bolilor si buruienilor. In functie de toxicitatea lor si de modul in care sunt folosite, ele ridica unele riscuri asupra sanatatii in cazul in care utilizatorii nu poarta echipamente de protectie corespunzatoare.

Noul standard ISO 27065 defineste nivelurile specifice de protectie. El permite fabricantilor de pesticide sa indice pe eticheta produsului nivelul cerut de protectie de care este nevoie. El permite fabricantilor de confectii vestimentare sa produca, sa certifice si sa vanda echipamente de protectie cu niveluri de protectie definite. El permite fermierilor si muncitorilor agricoli sa cumpere si sa foloseasca echipamente de protectie in concordanta cu cerintele de folosire indicate de fabricantii de pesticide.

Noul standard ISO 27065 : 2011, Protective clothing – Performance requirements for protective clothing worn by operators applying liquid pesticides (Echipamente de protectie – Cerinte privind performanta pentru echipamentele de protectie purtate de operatorii care aplica pesticide lichide), se adreseaza protejarii fermierilor si muncitorilor in special in timpul etapei de aplicare a pesticidelor, adica atunci cand apar cele mai multe contaminari cu pesticide.

Standardul trateaza cerintele de performanta ale materialelor, cusaturilor si imbracamintii in sine, definind trei niveluri ale protectiei cu rezistenta specifica la patrunderea produselor pesticide:
Nivelul 1: Potentialul risc de contaminare este relativ scazut. Cerintele de performanta pentru imbracamintea de nivelul 1 au fost dezvoltate in eventualitatea unei stropiri accidentale a operatorului venita, de exemplu, de la pompa de stropire a unui tractor.
Nivelul 2: Potentialul risc de contaminare este mai ridicat, insa nu atat de ridicat incat sa impuna folosirea materialelor impermeabile.
Nivelul 3: Potentialul risc de contaminare pretinde folosirea imbracamintii confectionate din materiale impermeabile. Acest nivel este potrivit scenariilor in care operatorii sunt foarte expusi, in care s-a stabilit ca imbracamintea care impiedica lichidele sa patrunda este cea care ofera o protectie adecvata.

Standardul va ajuta loboratoarele de testare, fabricantii de tesaturi si imbracaminte, fabricantii de produse pesticide, instructorii si organele de reglementare sa ia decizii in privinta echipamentelor de protectie impotriva produselor pesticide. (dupa un comunicat de presa al ISO, www.iso.org)
tags: certificare iso 27065, consultanta iso 27065, pesticide, echipamente de protectie, implementare iso 27065, pesticide lichide

› Noul ISO 27065 pentru Echipamente de protectie