Ce leagă reputația unui brand de o traversa de cale ferata și o rețea de telecomunicații? În timp ce aceste lucruri pot părea foarte diferite, potrivit unor experți care lucrează la un nou standard internațional ISO, acestea pot fi văzute ca active care creeaza valoare pentru o companie și prin urmare pot fi gestionate în moduri similare .
Noul Standard internațional ISO 55001 privind sistemele de gestionare a activelor este preconizat a fi publicat la începutul anului 2014
In acest nou standard s-a definit un activ ca un element, lucru sau entitate care are un potențial sau o reala valoare pentru o organizație . Acest lucru poate parea vag dar de fapt este intenționat așa. S-a vrut să fie clar pentru toată lumea că un activ poate fi orice, de la obiecte tangibile și fizice cum ar fi șine, trenuri și vehicule pana, mai mult, la intangibile cum ar fi reputația unei companii.
Toate aceste lucruri pot aduce valoare pentru o companie și trebuie să fie bine gestionate , în scopul de a profita din plin de această valoare .
Există multe similitudini și principiile fundamentale sunt aceleași. Dacă nu faci nimic cu lucrurile și acest lucru se aplică atât unui brand cat si pentru șine, ele se deteriorează. Valoarea lor sau o valoare potențială, scade. Toate activele au nevoie de a fi intretinute deși acțiunile intreprinse pentru a le menține pot fi diferite; ambele vor beneficia de planuri și strategii pe termen lung .
Gestionarea activelor inseamna a ști ceea ce dorim noi să realizăm cu un activ și cum să facem să se întâmple, în plus față de evaluarea riscurilor asociate cu acel activ. Este vorba despre a avea o strategie pe termen lung .
Cele mai multe organizații de succes și companii au strategii pe termen lung , completate cu obiectivele anuale și așa mai departe . De ce avem nevoie de un plan strategic de gestionare a activelor? Unul din lucrurile cheie referitoare la active este că durata lor de viata poate fi mult mai mare sau mult mai scurta decât planul strategic mediu. Reputația unui brand va rezista mai mult decât un plan pe cinci ani, la fel ca și infrastructura fizică a unei cai ferate de exemplu, astfel încât planul strategic pe termen lung de gestionare a activelor trebuie să ia această durată de viață mai lungă în considerare și astfel sa aiba un plan pentru ea .
Această abordare pe termen lung de asemenea ne obligă să cunoastem mult mai bine activele noastre. Am putea să nu fim întotdeauna conștienți de tot ceea ce are valoare sau are potențialul de a crea valoare pentru organizația noastră. Identificarea activelor, ceea ce dorim să realizăm cu ele și cum să ajungem acolo necesită cunoștințe aprofundate a bunului în cauză care poate ajuta în luarea deciziilor operaționale și performanța unei organizații in general.
Beneficiul major este desigur posibilitatea de a realiza valoare din activele noastre și unul dintre cele mai mari lucruri despre această abordare este că există multe avantaje rapide încă de la începutul procesului. Unele sunt legate de cunoașterea mai bună a activelor. În plus, abordarea poate ajuta la îmbunătățirea relației cu părțile interesate. Valoarea nu înseamnă neapărat câștig monetar și definirea a ceea ce este valoarea pentru un activ este de multe ori o conversație care se întâmplă cu oamenii din afara companiei sau a organizației .
De exemplu a existat foarte mult interes din partea oraselor pentru acest standard. Noțiunea de valoare a unui parc public nu va fi exprimată în termeni financiari și definirea acesteia va însemna se apropie de cei care folosesc acest parc public. Acest lucru este foarte benefic pentru multe organizații.
Acest standard ISO 55001 poate fi utilizat de mai multe tipuri de organizații și companii, publice sau private. De la un oraș si pana la furnizorul de servicii local pentru un lanț de supermarketuri pot beneficia de buna administrare a activelor.
ISO 55001 (cat si alte două standarde ISO din familia ISO 55000 și ISO 55002 ) va fi publicat în ianuarie 2014.