Home > Noi STANDARDE ISO > Noul ISO 8124 pentru Siguranta jucariilor

Noul standard ISO 8124 cu privire la siguranta jucariilor – de acum copiii se joaca in siguranta

In apropierea sarbatorilor de sfarsit de an, un nou standard ISO, revizuit si imbunatatit, are ca tinta reducerea si mai mult a riscului ca un copil sa fie ranit de catre o jucarie nesigura.

Standardul imbunatatit ISO 8124-1:2012, Siguranta jucariilor-Partea 1 : Aspecte de siguranta legate de proprietatile mecanice si fizice, defineste necesitatile si metodele de testare pentru jucariile destinate copiilor sub varsta de 14 ani si stabileste limitele de varsta pentru diferite cerinte. Sunt oferite, de asemenea, atentionari si intructiuni de utilizare pentru diverse categorii de jucarii sau pentru ambalajele lor.

“Diversele riscuri cu privire la jucarii nu sunt usor de detectat la o prima vedere” declara Frank Gibbs, responsabil de proiect al echipei ISO care a dezvoltat standardul.

“Noul standard actualizat ia in considerare natura riscului dar si abilitatea fizica si mentala asteptata a copilului de a face fata respectivului risc. Consumatorii trebuie sa fie asigurati de faptul ca jucariile achizitionate, conforme cu ISO 8124-1, vor fi sigure in mainile micilor jucausi.”

ISO 8124 este unul dintr-o serie de standarde publicate sub un titlu generic, Siguranta jucariilor, avand ca obiectiv minimizarea riscurilor potentiale ale jucariilor care provin din utilizarea normala a acestora, dar si a celor provenite dintr-o utilizare abuziva, neintentionata (previzibila, predictibila).

Seria acopera toate tipurile de obiecte de joaca, de la cele traditionale la cele ce inglobeaza inalta tehnologie:
• ISO 8124-1:2012, Siguranta jucariilor-Partea intai: Aspecte de siguranta legate de proprietatile fizico-mecanice
• ISO 8124-2:2007, Siguranta jucariilor – Partea a doua : Inflamabilitatea
• ISO 8124-3:2012,Siguranta jucariilor- Partea a treia : Desprinderea unor anumite elemente
• ISO 8124-4:2010, Leagane,tobogane si alte echipamente de joaca casnica, pentru uz interior si exterior

“ISO 8124 este un standard de siguranta vital iar utilizarea lui va reduce riscul de accidentare dar si severitatea unei potentiale raniri” observa domnul Frank Gibbs. “Speram ca toate categoriile de producatori la nivel mondial sa realizeze importanta standardului ISO 8124. Siguranta copiilor nostri depinde de asta!”

In efortul permanent de a consolida siguranta jucariilor, comitetul tehnic ISO/TC 181, Siguranta jucariilor, dezvolta seria de standarde specifice cu doua parti suplimentare: partea a cincea – Masurarea concentratiei totale a unor anumite elemente chimice in cadrul jucariilor si partea a sasea – Jucarii si produse pentru copii- Masurarea concentratiei de ftalati in materialele plastice obtinute din clorura de polivinil.

Cele doua parti noi urmeaza a fi publicate in 2014. Standardul ISO 8124-1:2012, Siguranta jucariilor – Partea intai; Aspecte de siguranta legate de proprietatile mecanice si fizice, a fost dezvoltat de comitetul tehnic reunit ISO/TC 184, Siguranta jucariilor.

Standardul costa 196 franci elvetieni si este disponibil la institutele nationale membre ISO, la secretariatul central ISO, prin magazinul ISO sau prin contactarea departamentului de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al Organizatiei Internationale pentru Standardizare)

› Noul ISO 8124 pentru Siguranta jucariilor