Home > Noi STANDARDE ISO > Noul standard ISO 12870 pentru Ramele de ochelari

ISO 12870:2012 – un nou standard ISO pentru rame de ochelari

24 aprilie 2012. Purtati ochelari? Atunci cunoasteti importanta detinerii unor rame care sunt confortabile si care nu se rup sau se deformeaza ori cauzeaza reactii alergice nedorite (de exemplu, prin intermediul eliberarii de nichel). Pentru a garanta ca ochelarii fabricati pretutindeni in lume nu prezinta niciun pericol pentru purtatorii lor, ISO a dezvoltat un standard care precizeaza cerintele fundamentale privind ramele ochelarilor.

Ronald Rabbetts, organizatorul grupului de lucru care a dezvoltat ISO 12870, explica:

“Ramele de ochelari, ca si multe alte produse din ziua de azi, pot trece o serie de frontiere in timpul proceselor de fabricatie pana cand ajung intr-un final la punctele de vanzare. Producatorii au nevoie de specificatii comune pentru a fi competitivi pe pietele globale. Opticienii trebuie sa se asigure ca dispun de toate informatiile si cerintele privind produsele pe care le ofera. Iar consumatorii doresc sa stie ca ramele sunt sigure, confortabile si durabile. Noul standard ISO 12870 garanteaza exact acest lucru.”

ISO 12870:2012, Optica oftalmologica – Ramele de ochelari – Cerinte si metode de incercare, se aplica ramelor de ochelari pentru toate lentilele cu prescriptie medicala. Standardul stabileste cerintele pentru:
• Compatibilitatea fiziologica;
• Sistemele de masura;
• Tolerantele dimensionale;
• Tolerantele la insurubare;
• Stabilitatea dimensionala la temperaturi ridicate;
• Rezistenta la transpiratie;
• Stabilitatea mecanica;
• Rezistenta la foc;
• Rezistenta la radiatiile optice.

Standardul ISO 12870 include indrumari pentru testare, inspectie, conformitate, marcare si informatiile de pe eticheta. In plus, el pune la dispozitie recomandari pentru proiectarea ramelor de ochelari.

ISO 12870 poate fi aplicat ramelor in punctele de vanzare ale opticienilor sau vanzatorilor de catre producator sau furnizor. Aceasta editie a standardului, a treia, anuleaza si inlocuieste versiunea din 2004, care a fost revizuita din punct de vedere tehnic.

Standardul ISO 12870:2012, Optica oftalmologica – Ramele de ochelari – Cerinte si metode de incercare, a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO/TC 172, Optica si fotonica, subcomitetul SC 7, Optica si instrumente oftalmologice. Standardul e disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) ori mai poate fi obtinut direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 122 franci elvetieni, prin intermediul magazinului ISO (www.iso.org/iso/iso_catalogue/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=51050) sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al ISO.org

› Noul standard ISO 12870 pentru Ramele de ochelari