Home > Noi STANDARDE ISO > Prezervative – Asigurarea sigurantei si functionalitatii

Prezervativele din latex pentru barbati si alte contraceptive mecanice sunt utilizate pentru a preveni sarcinile nedorite precum si infectiile transmisibile pe cale sexuala cum ar fi imunodeficienta umana dobandita sau virusul HIV, responsabil pentru maladia SIDA.

Desi contraceptivele mecanice pentru femei si barbati nu sunt intotdeauna eficiente 100%, ele au totusi o contributie semnificativa la starea noastra de sanatate si au salvat pana acum o multitudine de oameni de la suferinta, boala sau chiar moarte.

Utilizatorii pot avea in minte o multitudine de intrebari indreptatite, cum ar fi:

• Cat de sigure sunt prezervativele?
• Cum trebuie sa fie pastrate?
• Cat timp sunt eficiente inainte de a expira?
• Cum pot fi utilizate in siguranta?
• Sunt reglementate?

Aceste intrebari si multe altele sunt abordate de comitetul tehnic ISO/TC 157, Contraceptive non-sistemice si bariere profilactice STI, care acopera toata gama de contraceptive mecanice, incluzand prezervativele pentru barbati si femei, dispozitivele intrauterine si diafragmele cauciucate.

Cel mai important standard al comitetului tehnic, in termeni de marime a pietei si de gradul de utilizare, este standardul ISO 4074:2002, Prezervative din cauciuc natural din latex – Cerinte si metode de testare.

Pentru persoanele alergice sau sensibile la cauciucul natural din latex, ISO are raspunsul sub forma standardului ISO 23409:2011, care defineste cerintele si metodele de testare pentru prezervativele pentru femei si barbati fabricate din materiale sisntetice.

Mai jos vom prezenta o lista a standardelor importante care acopera domenii precum:

• Prezervativele pentru femei (ISO 25841:2011)
• Dispozitive contraceptive intrauterine care contin cupru (ISO 7439:2011)
• Diafragme reutilizabile din cauciuc natural sau silicon (ISO 8009:2004)
• Dental dam-ul (ISO 29942:2011)

Produsele conforme cu aceste stadarde ISO domina piata mondiala a contraceptivelor mecanice, in mod special prezervativele.

In calitate de echipamente medicale, contraceptivele mecanice necesita reglementari in termeni de accept al pietei, eficacitate, calitate si potrivire cu obiectivele propuse.

Acesta este motivul pentru care organisme precum Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie, NGO-PATH, Asociatia internationala a consumatorilor si agentiile de marketing social participa in cadrul activitatii ISO/TC 157.

In mod concret, standardele internationale dezvoltate de catre acest comitet tehnic sunt folosite de care agentiile de achizitii si agentii economici, fiind folosite drept referinta de catre OMS in cadrul cerintelor de achizitie a prezervativelor pentru barbati si femei.

ISO va continua sa dezvolte si sa rafineze standardele in concordanta cu dezvoltarea industriei din domeniu, elaborand documente orientative cu privire la testele clinice ale dispozitivelor intrauterine ce contin cupru, ale prezervativelor pentru femei si ale prezervativelor sintetice pentru barbati. (conf. unui comunicat de presa ISO)

› Prezervative – Asigurarea sigurantei si functionalitatii