Home > Noi STANDARDE ISO > Raport ISO – Teste toxicologice la nano obiecte

Noul raport ISO privind testele toxicologice asupra nanoobiectelor

3 iulie 2012. ISO a publicat recent un raport tehnic care vine in ajutorul specialistilor care efectueaza teste toxicologice asupra nanoobiectelor.

Este de asteptat ca nanotehnologiile sa devina un element motrice important pentru secolul 21. Ele promit sa aduca beneficii considerabile, printre care se numara: imbunatatirea diagnosticelor si a tratamentului medical; surse de energie mai eficiente; materiale mai usoare, mai rezistente si mai ieftine; produse electronice mai rapide si mai puternice; o apa mai curata si mai ieftina. In acelasi timp, se acorda o atentie deosebita si efectelor pe care le au anumite nanomateriale, in special nanoparticulele, asupra sanatatii umane si asupra mediului inconjurator, iar activitatile ISO in acest domeniu includ si dezvoltarea standardelor privind aceste aspecte.

Raportul tehnic ISO ISO/TR 13014:2012, Nanotehnologiile – Linii directoare privind caracterizarea fizico-chimica a materialelor fabricate la scara nanometrica pentru evaluarea toxicologica, a fost conceput pentru a ajuta oamenii de stiinta din sanatate si alti experti sa inteleaga, sa planifice, sa identifice si sa abordeze caracteristicile fizico-chimice relevante ale nanoobiectelor inainte de a efectua teste toxicologice asupra lor.

Dr. Richard Pleus, liderul echipei ISO care a elaborat ISO/TC 13014, comenteaza:

“Este necesar sa intelegem caracteristicile chimice si fizice ale nanoobiectelor pentru a putea reduce toxicitatea materialelor si pentru a promova descoperirea unor alternative mai sigure.”

“Rezultatele muncii noastre din acest document au o importanta fundamentala in toxicologie, deoarece ele le spun oamenilor de stiinta ca materialul care este testat trebuie sa fie inteles: Cum arata? Din ce este facut? Cum interactioneaza cu mediul inconjurator?”

Nanotehnologia, care se refera la manipularea si la controlul materiei la scara nanometrica (aproximativ de la 1 la 100 nm), revolutioneaza in momentul de fata toate sectoarele industriale, de la tehnologia informatiei la medicina pana la producerea de energie curata.

ISO/TR 13014:2012, Nanotehnologiile – Linii directoare privind caracterizarea fizico-chimica a materialelor fabricate la scara nanometrica pentru evaluarea toxicologica, a fost elaborat de comitetul tehnic ISO/TC 229, Nanotehnologii, grupul de lucru WG 3, Sanatate, siguranta si mediu.

Raportul tehnic costa 134 franci elvetieni si este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) sau la secretariatul central ISO, vizitand magazinul online ISO (www.iso.org/iso/home/store/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=52334) sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al ISO.org)

› Raport ISO – Teste toxicologice la nano obiecte