Home > Noi STANDARDE ISO > Solutie pentru certificarea sigurantei alimentare

O noua compilatie a doua standarde cheie pentru certificarea sistemelor de management al sigurantei alimentare cuprinde toate informatiile necesare organismelor de certificare pentru a derula audituri eficiente si solide.

Compilatia ISO cuprinde:

• ISO/TS 22003, care reliefeaza cerintele pentru organismele care emit certificari pentru standardul ISO 22000 cu privire la sistemele de management al sigurantei alimentare
• ISO/IEC 17021, care stabileste cerintele generice pentru organismele ce deruleaza audituri
Aceste standarde contin toate elementele care trebuie cunoscute de un organism de certificare la derularea de audituri sau realizarea de certificari.

Certificarea alimentara

Siguranta alimentara reprezinta o problema de sanatate publica din ce in ce mai importanta. Consecintele consumarii unor alimente nesigure pot fi extrem de serioase; in acest sens standardele de management al sigurantei alimentare (cum ar fi seria ISO 22000) ajuta organizatiile sa identifice si sa controleze pericolele asociate controlului sigurantei alimentelor.

Certificarea pentru un standard de sistem de management al sigurantei alimentare, cum ar fi ISO 22000, poate reasigura consumatorii ca organizatia certificata a implementat un sistem de management al sigurantei alimentare, in concordanta cu propria politica in domeniu. Insa acest demers functioneaza doar daca exista incredere in certificare ISO.

Increderea in certificare

Aici este locul unde ISO/TS 22003 poate juca un rol critic, asa cum subliniaza domnul Jacob Faergemand, co-presedinte al grupului de experti care a dezvoltat documentul. Specificatia tehnica defineste reguli cum ar fi competentele auditorului si durata auditului derulat de organismele de certificare.

In cadrul ultimei editii a ISO/TS 22003, cea mai importanta schimbare – una la care organismele de certificare vor trebui sa se adapteze – se refera la tranzitia de la o “abordare bazata pe calificare” la o “abordare bazata pe competente”, in legatura cu definirea cerintelor legate de competenta auditorului.

Compilatia poate fi achizitionata accesand urmatorul link:
www.iso.org/iso/home/store/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=60605

› Solutie pentru certificarea sigurantei alimentare