ISO 29061-1:2010, Vehicule rutiere – Metode si criterii de evaluare a gradului de uzabilitate a sistemelor de sustinere pentru copii si interfata acestora cu sistemele de ancorare ale vehiculului
– Partea 1: Vehicule si sistemele de sustinere pentru copii echipate cu puncte de ancorare si prindere ISOFIX
Ati instalat vreodata un scaun de masina pentru copii si nu ati fost complet sigur ca a fost corect fixat ?
Sistemul de fixare ISOFIX pentru conectarea scaunului la autovehicul – destinat sa permita montarea in conditii de siguranta si simplitate a scaunelor pentru copii – a fost imbunatatit recent gratie unui nou standard ISO.
Sa recunoastem: instalarea sau scoaterea unui scaun de masina pentru copii poate fi o activitate dificila, mai ales in cazul in care sunt detinute mai multe masini.
Acest lucru se datoreaza faptului ca scaunele auto, centurile de siguranta si modalitatile de prindere ale acestora variaza in cazul modelelor diferite de masini.
Din acesta cauza este dificila uneori instalarea corecta a unui scaun de masina pentru copii dar si verificarea faptului ca acesta a fost facuta in mod corespunzator.
ISOFIX este conceput pentru a rezolva toate aceste probleme.
Scopul final al standardului este ca orice sistem ISOFIX pentru scaunul copilului pe care il veti achizitiona se va potrivi masinii d-voastra prin simpla atasare la punctele de fixare ISOFIX.
Alt beneficiu al ISOFIX consta in faptul ca va crea o legatura rigida intre scaunul pentru copil si masina pentru ce confera soliditate suplimentara.
In scopul de a promova un design inteligent si prietenos cu utilizatorul, standardul ISO 29061 ofera producatorilor de masini un instrument de evaluare a gradului de uzabilitate a sistemelor ISOFIX in uz si a celor noi.
In acelasi timp, ISO 29061-1 ofera consumatorilor (parinti si ingrijitori), informatii cu privire la caracteristicile esentiale legate de utilizarea corecta a sistemului ISOFIX.
Informatiile vor fi utile la selectarea scaunelor de autoturisme pentru copii (de asemenea cunoscute ca sisteme de sustinere pentru copii – child restraint systems – CRS) si a vehiculelor cu sisteme ISOFIX, care sunt usor de utilizat.
Prof. Lotta Jakobsson, coordonator al echipei care a dezvoltat standardul, comenteaza:
“Usurinta in utilizarea unui sistem de sustinere pentru copii – atat in instalarea corecta cat si in utilizarea corespunzatoare cotidiana – este extrem de importanta. Acest lucru asigura faptul ca sistemul de sustinere pentru copii este folosit in conformitate cu prevederile producatorului si ca va functiona corect in situatia unui accident. “
“Prevad – a continuat acesta – ca, pe de o parte, producatorii de masini si echipamentele de sustinere pentru copii vor beneficia de ISO 29061-1, sub forma unui instrument de dezvoltare si, pe de alta parte, consumatorii vor avea de castigat de pe urma standardului, acestia fiind ajutati la selectarea unui CSR perfect adaptat scopului lor.”
Standardul ISO 29061-1:2010, Vehicule rutiere – Metode si criterii de evaluare a uzabilitatii sistemelor de sustinere pentru copii si interfata acestora cu sistemele de ancorare ale vehiculului, costa 106 franci elvetieni.
Standardul este disponibil la institutele nationale membre ISO (Asociatia de Standardizare din Romania, in tara noastra) si la Secretariatul Central ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare).