Home > Noi STANDARDE ISO > Standard ISO/IEC cu privire la eficienta energetica si energii regenerabile

Un standard comun ISO/IEC va oferi un limbaj international unitar cu privire la eficienta energetica si energiile regenerabile

Dialogul international in materie de energie va fi facilitat de catre un viitor standard international ISO ce are ca obiectiv armonizarea internationala a terminologiei legata de domeniile eficentei utilizarii energiei si a energiilor regenerabile.

Standard va fi dezvoltat de catre Organizatia Internationala de Standardizare (ISO) si Comisia Electrotehnica Internationala (IEC), in cadrul comitetului comun ISO / CEI CPM 2, Eficienta energetica si sursele regenerabile de energie – terminologie comuna

Standardul international va identifica si va defini termenii utilizati in domeniul eficientei energetice si a surselor de energie regenerabile.

Standardul va sprijini comensurarea, metodele de calcul si de evaluare a parametrilor specifici, metodologile si cele mai bune practici utile pentru factorii de decizie politica, industrie, dezvoltatorii de standarde si multe alte parti interesate.

In prezent, 40 de tari sunt implicate in acest demers in calitate de participanti si observatori, dintre care opt au participat activ la prima sedinta plenara a comitetului.

Avut loc in ianuarie 2010, evenimentul a fost gazduit de AFNOR (membru ISO Franta), care detine secretariatul ISO / IEC CPM 2.

In cadrul reuniunii participantii au confirmat denumirea si obiectivul comitetului.

Grupuri de lucru specializate au fost apoi stabilite pentru a aborda in mod eficient diferitele concepte, concentrandu-se fie pe energiile regenerabile sau pe eficienta energetica.

Presedintele ISO / IEC CPM 2, Hervé Lefebvre a comentat:

“Este clar astazi ca atat eficienta energetica cat si necesitatea pentru surse de energie regenerabile sunt obiective prioritare la nivel mondial. Nu numai ca acestea sunt importante pentru a asigura securitatea energetica, dar si pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, concomitent cu cresterea obiectivelor de dezvoltare economica.”

Aceste aspecte au atras o pluralitate de actori din diferite sectoare: energie, constructii, industrie, transport, agricultura, servicii, etc precum si autoritati publice, ONG-uri, alaturi de alte parti interesate.
Definitiile armonizate reprezinta, in acest context, o conditie prealabila pentru a permite diferitelor parti interesate sa lucreze impreuna si sa dezvolte instrumente comune.

“Un standard armonizat pentru terminologie la nivel global este indispensabil pentru progres”, a concluzionat dl Lefebvre.

Standardul international este de asteptat sa sprijine si sa faciliteze intelegerea globala a eficientei energetice si surselor regenerabile de energie si sa contribuie la:

• Elaborarea reglementarilor regionale si nationale
• Clarificarea relatiilor intre furnizori si clienti (achizitii, contracte, servicii).
• Elaborarea standardelor
• Coordonarea intre diferitele comitete tehnice de standardizare care lucreaza in domenii conexe
• Intelegerea standardelor de catre utilizatorilor si aplicarea lor

Urmatoarea reuniune ISO/IEC CPM 2 va avea loc pe 22-24 septembrie 2010. (www.iso.org)

› Standard ISO/IEC cu privire la eficienta energetica si energii regenerabile