Un standard international ISO pentru definitiile si criteriile produselor cosmetice bio si naturale se afla in pregatire
24 aprilie 2012. Ce este un produs cosmetic “bio”? Care sunt ingredientele unui produs pe care il numim “natural”? Care este diferenta majora intre aceste doua tipuri de produse? In acest moment nu exista inca un text de referinta, elaborat intr-un mod consensual si partajat, pentru a indruma fabricantii in elaborarea acestor produse din ce in ce mai apreciate de consumatori.
Un grup de lucru al Asociatiei Franceze de Standardizare (AFNOR) participa in mod activ la lucrarile intreprinse de Organizatia Internationala pentru Standardizare – ISO – pentru a elabora un standard international care sa puna la dispozitie definitiile si criteriile tehnice privind ingredientele si produsele cosmetice “naturale” si “biologice”.
“Miza viitorului standard ISO este de a raspunde la aceste intrebari,” a explicat Isabelle Orquevaux Hary, organizatoarea grupului de lucru AFNOR atasat comitetului tehnic ISO Produse cosmetice.
“In prezent, acest grup international, pe care noi il urmam indeaproape la nivel francez, lucreaza la definitiile ingredientelor care intra in compozitia unui produs cosmetic natural si in compozitia unui produs cosmetic biologic. Standardul ne va permite sa facem o distinctie intre un ingredient natural si unul biologic.”
Viitorul standard va fi primul document normativ de referinta care trateaza subiectul cosmeticelor biologice si naturale. La ora actuala, despre acest subiect au fost publicate numai documente de drept privat. Standardul international are ca scop stabilirea unei terminologii comune si recunoscute pe plan international a produselor cosmetice biologice si naturale.
“Acest lucru va duce la o armonizare a terminologiei produselor cosmetice naturale si biologice comercializate pretutindeni in lume,” a precizat Isabelle Orquevaux Hary.
Definitiile si criteriile tehnice vor putea informa si indruma fabricantii in dezvoltarea unor noi produse cosmetice. Standardul ii va ajuta sa distinga mai bine intre ingredientele naturale si cele biologice si sa inteleaga mai bine ce anume este un produs cosmetic natural si ce este un produs cosmetic bio.
Standardul va fi de interes pentru multi agenti economici, insa se va adresa in special fabricantilor de produse cosmetice si fabricantilor de materii prime. El va permite, in al doilea rand, definirea utilizarii corecte a termenilor produse cosmetice biologice si produse cosmetice naturale.
Urmatoarea sedinta plenara a grupului international Definitii si criterii tehnice pentru ingredientele si produsele cosmetice naturale si biologice va avea loc in Franta, pe 26 si 27 aprilie, la sediul AFNOR.
Standardul international ISO este programat spre publicare in anul 2014. (sursa: www.espacedatapresse.com)