Home > Noi STANDARDE ISO > Standardele ISO pentru combaterea schimbarilor climatice

Ministrul suedez pentru comert sprijina standardele internationale ISO pentru combaterea schimbarilor climatice

Intr-un discurs din cadrul conferintei ONU cu privire la schimbarile climatice, ministrul suedez pentru comert si-a exprimat sprijinul pentru dezvoltarea standardelor internationale ISO ce au ca menire combaterea efectelor negative ale modificarilor de clima la nivel mondial.

Ewa Björling a tinut un discurs in cadrul unei conferinte din Stockholm, Suedia, cu tema “Schimbarile climatice, comertul si standardizarea – in perspectiva dezvoltarii”. Conferinta a fost organizata de Institutul de Standarde Suedez (SIS – membru ISO la nivel national).

“Opinia generala ca standardele internationale de calitate pot promova comertul este sprijinita in mod empiric”, a declarat ministrul.

“OCDE, printre altele, a aratat ca aproximativ 80% din totalul schimburilor comerciale sunt afectate de standarde. Prin urmare, ar trebui sa fie mai eficient daca am avea un standard convenit pe plan international, decat mai multe standarde diferite.

Aceste motivatii pot fi aplicate si in cazul standardelor privind climatul. Standardele ar trebui sa fie utilizate ca un” limbaj comun”, in acest fel actionand ca un catalizator pentru comert.”

Ministrul s-a referit la “explozia” de produse si activitati generatoare de poluare carbonica din cadrul pietei mondiale, subliniind existenta a aproximativ 200 de initiative globale cu privire la diverse definiri, etichetari si schematizari ale amprentei de carbon, initiate de agentii guvernamentale, corporatii nationale si multinationale, organizatii comerciale si neguvernamentale.

“Standardele cu privire la clima ar putea contribui la raspandirea cunostintelor si tehnologiilor din acest domeniu, la sprijinirea inovarii, la sporirea nivelului cunostintelor tehnologice prietenoase cu mediul, la cresterea oportunitatilor de piata si, pe termen lung, la stimularea cresterii economice si a bunastarii”,

a mai declarat ministrul.

In declaratia ministrului s-a explicat ca problema principala se refera la dificultatile pe care aceste puncte de vedere diferite le pot crea comertului international, prin bariere tehnice, in mod special pentru tarile in curs de dezvoltare si pentru intreprinderile mici si mijlocii.

“Armonizarea standardelor nationale existente, sistemelor de certificare ISO si clasificare sau dezvoltarea de noi sisteme internationale pot contribui la evitarea restrictiilor comerciale inutile,” a declarat doamna Björling, adaugand:

“Astfel, standardele internationale ISO pot fi considerate ca oferind o limba comuna pentru comercianti. Beneficiile care deriva sunt semnificative. Standardele internationale faciliteaza comertul si a imbunatatesc eficienta in cadrul productiei. “

Doamna Björling incheiat prin a spune ca guvernul suedez intentioneaza sa sprijine tarile in curs de dezvoltare care doresc sa participe la dezvoltarea standardului ISO privind amprenta de carbon din produse – viitorul ISO 14067.

ISO 14067, acum in curs de dezvoltare, destinat masurarii amprentei de carbon a produselor, este unul dintre standardele ISO legat direct de schimbarile climatice.

Acesta va completa deja publicatele standarde ISO 14064 si ISO 14065, care ofera un cadru convenit la nivel international de masurare a gazelor cu efect de sera (GES) si de acreditare a organismelor care desfasoara astfel de activitati, verificand afirmatiile acestora facute cu privire la determinarile specifice. (www.iso.org)

› Standardele ISO pentru combaterea schimbarilor climatice