Home > Noi STANDARDE ISO > Standardelele ISO si viitorul electric al industriei auto

Ateleriul de lucru “Masina complet integrata in retea“ propulseaza standardele internationale catre viitorul electric al industriei auto

Atelierul de lucru “Masina complet integrata in retea” din acest an organizat de un parteneriat intre ISO, IEC si ITU ( WSC ) a fost tinut intre 3 si 4 martie in cadrul Expozitiei Internationale Auto de la Geneva si s-a concentrat tematic pe principalele dezvoltari tehnologice si pe cerintele de intregrare in retea a masinilor electrice.

Pentru al cincilea an de functionare WSC a reunit actorii cheie implicati in elaborarea de standarde ISO  in vederea prezentarii perspectivelor si strategiilor privind rolul actual si viitor al tehnologiilor informatiei si comunicatiilor (ICT), cu aplicatii in industria auto.

Printre discutiile prezentate la atelierul de lucru din acest an s-au numarat problemele actuale ale industriei auto si schimbarile majore actuale, cum ar fi raspunsul rapid si inovativ la presiunile aduse de criza economica din 2008-2009 alaturi de apelul pentru dezvoltare durabila la nivel economic, societal si de mediu ambiant.

Capacitatile de comunicare de azi ofera vehiculelor potentialul de a prevedea si a evita coliziunile, de a naviga pe traseul cel mai scurt catre destinatie, de a face uz de rapoarte de trafic in timp real, de a identifica cea mai apropiata zona de parcare disponibila, de a reduce emisiile de carbon si de a asigura comunicatii multimedia.

Mai mult, preocuparile legate de mediu au dus la dezvoltarea de sisteme de propulsie noi, cum ar fi propulsia hibrida, electrica si cea bazata pe celule de combustibil.

Resurse importante au fost investite in cercetare si dezvoltare, dar exista problema lipsei armonizarii multiplelor standarde la nivel de proprietate sau regional.

Asa cum a declarat un participant:

“Suntem intr-o pozitie unica in care putem crea sau armoniza standardele internationale care vor ajuta la asimilarea de noi tehnologii si vor permite ridicarea nivelului economiilor de scara. Trebuie sa mergem mai departe cu armonizarea. “

In discursul de deschidere, Rob Steele, secretarului general ISO, a declarat:

“Exista nevoia de standardizare a tehnologiilor esentiale pentru a asigura o baza solida pentru viitoarele inovatii si pentru economiile de scara in vederea comercializarii de tehnologii, cum ar fi cele pentru baterii. Aspectul prioritar se refera la cerinta urgenta de a se lua in considerare interoperabilitatea tuturor acestor tehnologii nu numai la nivelul unei masini, dar si la nivelul unei largi infrastructuri, necesara pentru a sprijini aceasta adevarata revolutie.

De exemplu, nu este nevoie doar de o convergenta a standardelor pentru baterii, este de asemenea, nevoie pentru interconectivitate intre activitati ca reincarcarea, service-ul, inlocuirea sau reciclarea acestor baterii. Standardizarea si coordonarea dintre constructorii auto, organizatiile de standardizare si industria ICT este esentiala pentru dezvoltarea acestor noi tehnologii. “

ISO a dezvoltat peste 800 de standarde pentru sectorul auto, inclusiv un numar de aproape 100 de standarde referitoare la sisteme inteligente de transport, prin intermediul comitetelor sale tehnice active in problemele abordate de atelier de lucru: ISO / TC 22, Vehicule rutiere si ISO / TC 204, Sisteme de transport inteligente.

Dezvoltarea unor vehicule electrice este o problema importanta si de actualitate (si devine o realitate).

De exemplu, ISO a publicat recent un standard in trei parti, ISO 6469, care prevede specificatiile de siguranta pentru vehicule rutiere propulsate electric (ISO 6469-1:2009, Vehicule electrice – specificatie de siguranta – Partea 1: Sisteme reincarcabile de stocare a energiei (RESS ); ISO 6469-2:2009, Vehicule electrice – specificatii de siguranta – Partea 2: Mijloace operationale de siguranta si protectie impotriva defectiunilor la nivel de vehicul si ISO 6469-3:2001, Vehicule electrice – specificatii de siguranta – Partea 3: Protectia persoanelor impotriva electrocutarii).

Mult asteptatul si anticipatul standard international pentru sistemele de management al sigurantei traficului rutier este in prezent in curs de dezvoltare de catre ISO.

Viitorul standard ISO 39001 – Sisteme de management al sigurantei traficului rutier- cerinte si orientari pentru utilizare – va ajuta la imbunatatirea procesului de migrare a tehnologiilor pentru siguranta traficului catre vehicule. (www.iso.org)

› Standardelele ISO si viitorul electric al industriei auto