Home > Noi STANDARDE ISO > Standarde ISO pentru Sporturi

Standarde de management al calitatii ISO pentru sporturi

Echipamentul acvatic

Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) este activa in multe sfere legate de siguranta si prevenirea accidentelor din domeniul sporturilor si al activitatilor din timpul liber. Din ce in ce mai mult, interesul ISO se concentreaza asupra echipamentului acvatic folosit in apa pentru activitati de relaxare, echipament care ar putea cauza accidente ori situatii periculoase. Standardele Internationale ISO lucreaza tot mai mult pentru prevenirea inecurilor accidentale, pentru a minimaliza riscul aparitiei lor si a aplica cu mai multa strictete ordonarea echipamentului si a procedurilor de salvare.

De exemplu, o serie de standarde internationale dedicate barcilor pneumatice de toate tipurile este accesibila din anul 2000. ISO 6185:2001, care consta din trei parti reunite sub titlul general “Barci pneumatice”, se axeaza pe: sistemul de categorisire, stabilitatea plutirii, numarul maxim permis de pasageri sau incarcatura maxima admisa, motorizare, performanta navigatiei, flotabilitatea in actiune, la remorcare sau in stationare si performanta de deplasare dupa avaria unei camere de aer principale, parame si balustrade (chiar si dupa rasturnarea barcii), avertizari, marcaje si informatii aduse la cunostinta consumatorilor.

Este disponibila si o serie de standarde internationale pentru costumele de scufundare care s-au dovedit utile in protectia impotriva hipotermiei. Scopurile declarate de protectie oferite in standardele pentru costumele de scufundare ISO 15027 includ: sistemul de clasificare, protectia termica conforma clasei din care face parte costumul respectiv, compatibilitatea cu vesta de salvare, pastrarea mobilitatii pentru autoconservare, ca si avertizari, marcaje si informatii aduse la cunostinta consumatorilor.

Comisia tehnica ISO/TC 188, Small craft – ambarcatiuni mici – este pe cale de a dezvolta standarde internationale pentru mecanisme de plutire de uz personal, care vor servi drept o contributie valoroasa la prevenirea inecului.

Principalele scopuri de protectie in standardele ISO 12402, Personal flotation devices – mecanisme de plutire de uz personal – sunt: adecvarea in caz de accident; adecvarea pentru o persoana inconstienta; vizibilitatea in conditii meteo extreme; audibilitatea (semnale); minimalizarea inecarii tractului respirator si usurarea recuperarii (clasificare, marcaje si informatii aduse la cunostinta consumatorilor).

Hocheiul pe gheata

Jucatorii de hochei pe gheata, portarii si arbitrii risca raniri la cap si la fata de fiecare data cand pasesc pe gheata. Conform Asociatiei Canadiene de Standardizare (CSA), toate sporturile prezinta riscuri de accidentare grava a ochilor sau de orbire, insa, cu o protectie potrivita, toate accidentarile la ochi pot fi, virtual, prevenite. De exemplu, in sezonul sportiv 1974-1975 – inainte ca jucatorilor minori de hochei sa li se impuna purtarea de masti faciale – au avut loc 258 de raniri la ochi, din care 43 de orbiri, in timp ce in sezonul 2001-2002, numai patru astfel de raniri au fost raportate, din care doua orbiri.

ISO ajuta la reducerea frecventei si gravitatii ranirilor la cap si la fata, fara a compromite aspectul atragator al jocului, gratie standardului ISO 10256, Head and face protection for use in ice hockey – mijloace de protectie pentru cap si fata de folosit in hocheiul pe gheata.

Acest standard, care a fost sustinut de Federatia Internationala de Hochei pe Gheata, specifica cerintele de performanta si metodele de testare ale castilor si aparatorilor pentru fata. El intentioneaza sa ajute producatorii sa proiecteze echipament capabil sa protejeze jucatorii, portarii si arbitrii prin distributia si absorbtia fortei de impact si prevenirea penetrarii de obiecte.

Standardul se adreseaza producatorilor, agentiilor de evaluare a conformitatii, utilizatorilor si asociatiilor de hochei pe gheata – atat nationale, cat si internationale.

Plonjarile submarine

Plonjarile submarine sunt un sport pe care oricine il poate practica daca are o stare de sanatate relativ buna si indeplineste conditiile de varsta. Cu toate acestea, este vorba despre o activitate complexa care are nevoie de o planificare gandita bine si cu grija, de la alegerea unor instructori competenti pana la achizitionarea unui echipament corespunzator.

Consumatorii se asteapta la evaluari ale calitatii pe care se pot baza si la servicii calificate atunci cand aleg acest sport.

ISO dezvolta o serie de standarde adunate sub titlul general de servicii de scufundare in timpul liber, standarde care acopera cerintele de siguranta, printre care primul ajutor. Cerintele se adreseaza celor care practica plonjarile submarine ca hobby (ISO/DIS 24801), instructorilor (ISO/DIS 24802) si furnizorilor de servicii care trebuie sa asigure calitatea echipamentului si calificarile instructorilor (ISO/DIS 24803).

Claparii de ski touring

Echipamentele dedicate sporturilor de iarna au fost standardizate international atat din motive de siguranta si viabilitate a produselor, cat si pentru producerea lor cu costuri scazute.
Pentru a garanta siguranta calatoriilor lungi cu schiurile in afara pistei pe diferite gen
uri de teren, activitati cunoscute sub numele de ski touring, ISO a dezvoltat standardul ISO 9523:2008, Touring ski-boots for adults – Interface with touring ski-binding – Requirements and test methods. – clapari de ski touring pentru adulti – interfata cu legaturile – cerinte si metode de testare.

Standardul expune dimensiunile si caracteristicile interfetei, cerinte, metode de testare si insemnare a claparilor cu talpa rigida care sunt folositi cu sisteme de legaturi care se ataseaza la varf si la calcai. Functionarea adecvata a mecanismului de deblocare depinde de dimensiunile si modelul acestor interfete.

Echipamentul pentru sporturile de iarna

Standarde ISO pentru schiuri si patine? Da, intr-adevar, in domeniul schiului, standardele internationale ISO se descurca excelent in protejarea schiorilor de accidente cauzate de echipemente pentru sporturile de iarna defecte. Materialul fara defecte si de nadejde este vital pentru siguranta. Daca in momentul de fata nu mai poate fi vorba despre picioare rupte din cauza defectiunilor aparute la schiuri, clapari sau legaturi, atunci standardele ISO bine aplicate in industria schiurilor pot sa-si asume pe drept cuvant o parte din merite.

Cu totul, ISO a emis mai bine de 70 de standarde dedicate echipamentului sportiv, si multe altele sunt in curs de dezvoltare de catre comisia tehnica ISO/TC 83, Sports and recreational equipment- echipament pentru sporturi si activitati recreative – subcomisia SC 4, Schiuri si placi de snowboard. Acestea iau in considerare toate variantele posibile, de la standarde pentru dispozitive de testare si cerinte pentru stabilirea unei unitati functionale intre schiuri, clapari si legaturi, si asamblarea, ajustarea si inspectarea unui sistem alpin de schiuri si legaturi, fara rezerve, pana la determinarea incarcaturii care poate produce deformatii si punctul de rupere al schiurilor alpine, ca si determinarea masei si localizarii punctului de echilibru si a proprietatilor elastice ale schiurilor folosite la curse pe teren variat. Chiar si betele de schi au standardele lor, de pilda cerinte de siguranta si metode de testare. Snowboardul si hocheiul pe gheata, doua sporturi in care se intampla accidente mult prea des, beneficiaza si ele de standarde (ca metodele de testare pentru legaturile la bocancii cu talpa moale si castile de protectie pentru jucatorii de hochei pe gheata). Standardele ISO acopera zone ca antrenamentele cu echipament de schi inchiriat – luarea de mostre si inspectia sistemelor complete sau incomplete de schiuri, legaturi si clapari de la astfel de magazine care inchiriaza echipament. Si, in sfarsit, pentru a fi siguri ca toti vorbim despre exact acelasi lucru, un standard pentru vocabular nu lasa loc niciunui dubiu. (iso.org)

› Standarde ISO pentru Sporturi