ISO si ITU accelereaza dezvoltarea standardelor ISO privind sistemele de transport inteligente
Liderii mondiali in standardizare, ISO si Organizatia Internationala a Telecomunicatiilor – International Telecommunication Union (ITU), au anuntat crearea unui parteneriat in noul domeniu al sistemelor de transport inteligente – intelligent transport systems (ITS), pentru a grabi implementarea produselor si serviciilor specifice acestuia.
Expertii din industrie, reuniti in cadrul recentului eveniment Fully Networked Car , organizat de ITU, ISO si partenerul lor, Comisia Electrotehnica Internationala – International Electrotechnical Commission (IEC), eveniment tinut la Salonul Auto de la Geneva , au convenit asupra faptului ca urmatorii 20 de ani vor aduce o schimbare uriasa in cadrul domeniului ITS.
Capacitatile actuale de comunicatii dau posibilitatea ca vehiculele sa prevada si sa evite coliziunile, sa navigheze pe cea mai buna ruta catre destinatie, sa faca uz de rapoarte de trafic actualizate la minut, sa identifice cel mai apropiat loc de parcare disponibil, sa minimizeze emisiile de carbon si sa asigure comunicatii multimedia .
Dar, cu toate ca in timp au fost investite resurse considerabile in cercetare si dezvoltare, lipsa unor standarde globale este in general considerata ca fiind un impediment major pentru desfasurarea pe scara larga a serviciilor si aplicatiilor ITS.
Implicarea organismelor internationale de standardizare este vazuta ca esentiala pentru minimizarea blocajelor, cauzate partial de comunicarea defectuoasa intre sectoare care se suprapun: sectorul auto, jucatorii din piata ITS, furnizorii si operatorii de telecomunicatii.
Noul grup de actiune pentru comunicatii ITS va fundamenta o mai buna colaborare intre aceste sectoare, reunind resursele din cadrul ITU si ISO, permitand conexiunea tuturor activitatilor desfasurate si evitand dublarea eforturilor.
Ambele organizatii, ITU si ISO, au o lunga istorie de activitate in domeniul ITS si au mentinut cooperarea de lunga durata cu privire la crearea unor standarde de calitate in domeniu. Noul acord cimenteaza aceasta relatie, permitand o mai buna coordonare a programelor de lucru si armonizarea rezultatelor.
Secretarul general ISO, dl. Rob Steele, comenteaza:
“Exista o nevoie de armonizare a standardizarii tehnologiilor esentiale pentru a oferi o baza solida viitoarelor inovatii si economiilor rezultate din comercializarea pe scara larga a tehnologiilor.
De cel mai mare interes este nevoia urgenta de considera interoperabilitatea tuturor acestor tehnologii nu doar la nivel de vehicul, dar si in cadrul infrastructurii mai largi, care este necesara pentru a sprijini aceasta revolutie.
Valoarea solutiilor propuse este amplificata atunci cand acestea sunt relevante la nivel global.
In acest sens, clientii standardelor internationale sunt interesati de beneficiile pe care punerea in aplicare a standardelor internationale le furnizeaza, iar industria de profil nu va astepta in timp ce organizatiile de standardizare se lupta intre ele, in competitia legata de decizia asupra entitatii care va dezvolta acest standard. Ei doresc sa fie ascultati si au nevoile lor pentru indeplinirea solutiilor standardelor internationale. “
Secretarul general ITU, Dr. Hamadoun Touré, a declarat:
“Exista o vointa a producatorilor de a pune in aplicare aceste tehnologii, dar inca nu a existat nici progres real in ceea ce priveste standardele tehnice necesare pentru a desfasura aceasta activitate pe o scara globala.
Producatorii de vehicule nu doresc sa creeze versiuni diferite ale acestei tehnologii pentru fiecare piata diferita. Ei nu doresc standarde regionale sau nationale. Ei vor standarde mondiale si prin aceasta initiativa ITU si ISO dovedesc ca suntem dispusi si capabili sa le oferim. “
In cadrul ISO, accentul pe ITS este pus de comitetul tehnic ISO/204, care a dezvoltat pana acum 115 standarde pentru acest sector. Douazeci si sase de tari participa la lucrarile sale, in timp ce alte 24 au statut de observator.
Domeniul de aplicare al activitatii sale acopera standardizarea informatiilor, comunicarii si sistemelor de control in domeniul transportului de suprafata urban si rural, inclusiv aspectele intermodale si multimodale, informatii pentru calator, managementul traficului, transportul public, transportul comercial, serviciile de urgenta si serviciile comerciale specifice. (dupa un comunicat de presa al Organizatiei Internationale pentru Standardizare)