Home > Noi STANDARDE ISO > Standarde ISO pentru un spatiu extraterestru mai sigur si mai curat

Spatiul extraterestru este plin de deseuri care orbiteaza planeta: sateliti la sfarsitul ciclului de viata, componente de racheta nefunctionale, deseuri metalice provenite de la navete spatiale. In total, in jur de 34000 de obiecte mai mari de 10 cm au fost observate cel putin o data de catre radare sau telescoape.

Obiectele de pe orbita pot fi pericloase avand in vedere ca pot provoca accidente atat in spatiu cat si pe pamant. Expertii solicita insistent luarea de masuri pentru eliminarea deseurilor in vederea protejarii activitatilor spatiale viitoare.

Printre aceste masuri se numara si introducerea unor standarde ISO, cum ar fi ISO 24113, care are ca obiect diminuarea deseurilor spatiale.

Standardul ISO 24113 are ca obiectiv asigurarea faptului ca navele spatiale si componentele de lansare a vehiculelor orbitale (componentele propulsoarelor utilizate pentru ridicarea in spatiu a navetelor, fiind abandonate dupa utilizare) sunt proiectate, operate si eliminate intr-o maniera care impiedica transformarea lor in deseuri de-a lungul intregii lor vieti orbitale.

ISO 24113 face parte dintr-o familie de standarde, ajutand la evitarea eliberarii de obiecte in cadrul operarii normale, sprijinind prevenirea franarilor accidentale si asigurand faptul ca respectivele componente ale propulsoarelor parasesc orbitele joase si cele geostationare, unde exista riscuri majore de accidente, prin ciocnirea cu alte obiecte spatiale aflate in uz.

Alte standarde se concentreaza pe prevenirea distrugerilor cauzate de coliziuni. Un exemplu il constituie ISO 11227:2012, care contine o metoda de testare care detaliaza efectele ciocnirii intre un deseu spatial si un material utilizat pe suprafata externa a unui vehicul spatial.

Un numar de alte standarde se afla in dezvoltare, cum ar fi ISO 16158, care se concentreaza pe evitarea coliziunilor, utilizand mesaje legate de momentele de intersectie cu obiectele spatiale abandonate. Alt standard, ISO 16126, evalueaza probabilitatea de supravietuire in urma unor impacturi cauzate de deseuri de mici dimensiuni sau meteoriti.

Alte domenii sunt in plina dezvoltare, cum ar fi standardizarea deseurilor spatiale si a modelelor naturale de mediu (ISO 14200) precum si proiectarea si operarea manuala a vehiculelor spatiale care parcurg un spatiu in care se gasesc deseuri orbitale (ISO 18146). (sursa: ISO)

› Standarde ISO pentru un spatiu extraterestru mai sigur si mai curat