Home > Noi STANDARDE ISO > Buletinul de standarde OGP – Sectorul de petrol si gaze

Standardele ISO evolueaza in sectorul petrolier si al extractiei de gaz

Standardele internationale ISO pentru sectorul de petrol si gaze cunosc o extindere rapida prin adoptarea lor de catre organisme de standardizare nationala si regionala din America de Nord si de Sud, China, Europa, statele din Golf, Kazakhstan si Rusia.

Referintele la standarde apar din ce in ce mai des si in cadrul reglementarilor interne, nationale.

Aceast progres este evidentiat in editia din 2010 a Buletinului de standarde OGP, publicat de Comitetul pentru Standarde al Asociatiei Internationale a Producatorilor de Petrol si Gaze (OGP), a caror membri din 80 de tari produc mai mult de jumatate din extractia mondiala de petrol si aproximativ o treime din extractia de gaz.

OGP sprijina ferm standardele internationale pentru industria petroliera si de gaze naturale si promoveaza activ dezvoltarea si utilizarea standardelor internationale ISO, precum si cele ale organizatiei partenere, Comisia Electrotehnica Internationala (IEC).

Standardele ISO pentru acest sector sunt in dezvoltate in primul rând de catre comitetul tehnic ISO, ISO / TC 67, Materiale, echipamente si structuri offshore pentru industria petroliera, petrochimica si de prelucrare a gazelor naturale, in care sute de experti din 29 de tari participa activ alaturi de reprezentanti din 30 de tari cu calitate de observatori.

In 2009, 21 de standarde de calitate ISO noi sau revizuite au fost elaborate de ISO / TC 67 si 23 sunt planificate pentru o prima publicare sau revizuire pana la sfarsitul anului 2010. In prezent, portofoliul TC cuprinde 145 de standarde, plus actualizari.

Pentru acesta ramura industriala, standardele internationale ISO au rolul de a reduce costurile si timpii de livrare si de a facilita comertul transfrontalier prin inlocuirea multiplicitatii standardelor existente la nivel national, regional, de ramura industriala precum si cele dezvoltate de diverse societati individuale.

Un exemplu citat de Buletinul de standarde OGP se refera la standardul in trei parti ISO 21809 cu privire la straturile de acoperire a conductelor petroliere.

Prin oferirea unei abordari unitare si coerente cu privire la implementarea sa la nivel international, standardul inlocuieste multiplele specificatii existente ajutand la reducerea costurilor si a complicatiilor operationale pentru sectorul de petrol si gaze.

Buletinul citeaza, de asemenea, exemplul de succes furnizat de Rusia care in 2008 a elaborat 11 standarde nationale bazate pe standardele ISO.

Pentru autoritatile de reglementare, standardele internationale ofera baza tehnica pentru regulamente, concomitent cu atingerea unor niveluri ridicate de siguranta, deoarece standardele sunt revizuite continuu pentru a fi mentinute la stadiul actual al tehnologiei.

Standardele joaca astfel un rol important pentru definitia tehnica a nivelurilor de siguranta stabilite de autoritatile de reglementare a sectorului de petrol si gaze.

Cea mai recenta editie a buletinului raporteaza ca, in comparatie cu o ancheta europeana din 1996, un nou sondaj releva o crestere semnificativa “de la 16% la 38% cu privire la referintele de reglementare la standardele internationale“ si “o scadere accentuata “de la 39% la 14% cu privire la referintele la standardele nationale.

Buletinul de standarde OGP poate fi descarcat ca fisier PDF de pe site-urile ISO si OGP.

Copii ale buletinului, care includ un grafic-poster al viitoarelor si actualelor standarde ISO pentru sectorul de petrol si gaze naturale, pot fi obtinute prin contactarea managerului de standarde OGP, Alf Reidar Johansen, la Alf.Reidar.Johansen @ ogp.org . uk (www.iso.org)

Articole asemanatoare: ISO 29001 pentru Industriile petroliere, de gaze naturale si petrochimice

› Buletinul de standarde OGP – Sectorul de petrol si gaze