Standardele pentru serviciile web W3C sunt aprobate ca standarde internationale ISO/IEC
6 septembrie 2011. Consortiul World Wide Web (W3C) si comitetul tehnic unit ISO/IEC JTC1, Tehnologia Informatiei al Organizatiei Internationale pentru Standardizare (ISO) si al Comisiei Electrotehnice Internationale (IEC) au anuntat astazi aprobarea oficiala a unui pachet de tehnologii pentru serviciile web W3C ca standarde internationale ISO/IEC. In calitate de standarde ISO/IEC JTC 1, aceste tehnologii aplicate pe scara larga beneficiaza de acum inainte de recunoasterea oficiala a organismelor nationale, ceea ce va promova interoperabilitatea si va reduce fragmentarea pietei, aducand, astfel, avantaje tuturor utilizatorilor.
“Este o veste buna, care garanteaza tuturor ca pot vizualiza paginile web oriunde, pe orice dispozitiv,” a declarat Jeff Jaffe, presedintele consiliului de administratie al W3C. “Membrii W3C si-au demonstrat sprijinul puternic fata de aceasta colaborare cu comunitatea JTC 1 cu scopul de a spori interoperabilitatea globala IT&C. Platforma web deschisa a W3C este pregatita sa devina platforma interoperabila favorita pentru o retea in expansiune a serviciilor, dispozitivelor si oamenilor. Deoarece aceste tehnologii devin standarde consacrate, recunoasterea lor de catre organismele nationale ale comunitatii W3C, cu procesele si politicile sale de licenta gratuita, va fi tot mai semnificativa.”
Pachetul de tehnologii pentru serviciile web W3C a fost propus prima data ca specificatii disponibile public (Publicly Available Specifications – PAS) ISO/IEC JTC 1 in ianuarie 2011. Pachetul include opt specificatii, dintre care: SOAP 1.2, MTOM, Addressing 1.0 and Policy 1.5, care sunt specificatii de baza privind tehnologia pentru serviciile bazate pe mesaje care a fost adoptata in toate domeniile la nivel mondial. W3C este o propunere aprobata de JTC 1 PAS din noiembrie 2010, fiind, de asemenea, si una dintre cele opt organizatii aprobate in prezent. Urmand procedurile PAS, organizatiile acreditate isi pot trimite specificatiile direct la JTC 1 pentru a fi supuse votului organismelor nationale si a deveni standarde internationale recunoscute.
“ISO/IEC JTC 1 este foarte multumit de aceasta prima oportunitate incheiata cu succes – aceea de a se ocupa de aceste lucrari valoroase ale W3C si de a le transforma in standarde aprobate oficial de ISO/IEC,” a precizat Karen Higginbottom, presedintele ISO/IEC JTC 1. “Asteptam cu nerabdare sa avem o relatie solida si constructiva.”
Beneficiile colaborarii privind interoperabilitatea
W3C a elaborat procese si alte politici care promoveaza dezvoltarea standardelor de inalta calitate si bazate pe consens, multumita carora functioneaza reteaua web si programele soft ale companiilor. Aprobarea data de ISO si de IEC creste oportunitatile pentru ca tehnologia si indrumarile W3C sa fie adoptate.
Pentru multe organisme de certificare nationale, marcile ISO si IEC sunt mai familiare decat marca W3C. In unele cazuri, cum ar fi cel al achizitiilor, este posibil ca unei tari sa i se ceara sa utilizeze standardele ISO/IEC. Pentru aceste motive si pentru altele, W3C este de parere ca aprobarea oficiala de catre JTC 1 a standardelor W3C ca standarde internationale va mari aplicarea lor, va reduce fragmentarea si va oferi tuturor utilizatorilor o mai mare interoperabilitate.
“Ca secretariat al ISO/IEC JTC 1, Institutul National American de Standarde (ANSI) este foarte mandru de colaborarea de succes dintre ISO/IEC JTC 1 si W3C,” a spus Lisa Rajchel, secretar al ISO/IEC JTC 1. “Aprobarea specificatiilor W3C demonstreaza inca o data stransa cooperare dintre procesul de standardizare si consortii.”
W3C anticipeaza ca viitoarea sa aplicare va fi Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0. Pentru a afla mai multe despre W3C si procesul de propunere de proiecte la ISO/IEC JTC1 PAS, accesati http://www.w3.org/2010/04/pasfaq.
Despre World Wide Web Consortium
Consortiul World Wide Web (W3C) este un consortiu international in cadrul caruia organizatiile membre, un personal cu norma intreaga si publicul interesat lucreaza impreuna pentru a dezvolta standarde web. W3C isi urmareste misiunea, in principal, prin intermediul crearii de standarde si de indrumari web concepute pentru a asigura o crestere pe termen lung a retelei web. Peste 325 de organizatii sunt membre ale consortiului. W3C este condus in colaborare de MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) din SUA, European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) cu sediul central in Franta si Universitatea Keio din Japonia, avand birouri auxiliare in intreaga lume. Pentru mai multe informatii, vizitati: http://www.w3.org.
Despre ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare)
ISO este cel mai mare dezvoltator si editor de standarde internationale din lume. ISO reprezinta o retea de institute nationale de standarde din circa 163 de tari. Peste 100 dintre membrii ISO provin din tari in curs de dezvoltare. ISO detine peste 18 600 de standarde internationale in portofoliul sau actual, iar programul de lucru ISO se intinde de la standarde pentru activitati traditionale, ca agricultura si constructiile, la ingineria mecanica, fabricarea si distributia, transporturile, dispozitivele medicale, mediul inconjurator, siguranta, tehnologiile informatiei si comunicatiilor, si pana la standarde pentru cele mai bune practici si pentru servicii.
Despre IEC
IEC (Comisia Electrotehnica Internationala) este cea mai importanta organizatie din lume care pregateste si publica standarde internationale pentru toate tehnologiile electrice, electronice si altele asemenea – cunoscute in mod colectiv ca “electrotechnologie”.
Standardele internationale IEC acopera o gama larga de tehnologii, ca: generarea energiei electrice, transmisia si distributia catre aparatele electrocasnice si echipamentele de birou, semiconductorii, fibrele optice, bateriile, nanotehnologiile, convertoarele de energie solara si marina, pentru a mentiona numai cateva. Oriunde este vorba despre electricitate si produse electronice, IEC se implica in sprijinirea sigurantei si a performantei, a mediului, a eficientei energiei electrice si a energiilor regenerabile. IEC administreaza, de asemenea, si sistemele de evaluare a conformitatii care certifica echipamentul, sistemele sau componentele ca fiind conforme standardelor internationale IEC. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.iec.ch.
Lista standardelor ISO
• ISO/IEC DIS 40210, Information technology – W3C SOAP Version 1.2 Part 1: Messaging Framework
• ISO/IEC DIS 40220, Information technology – W3C SOAP Version 1.2 Part 2: Adjuncts
• ISO/IEC DIS 40230, Information technology – W3C SOAP Message Transmission Optimization Mechanism
• ISO/IEC DIS 40240, Information technology – W3C Web Services Addressing 1.0 – Core
• ISO/IEC DIS 40250, Information technology – W3C Web Services Addressing 1.0 – SOAP Binding
• ISO/IEC DIS 40260, Information technology – W3C Web Services Addressing 1.0 – Metadata
• ISO/IEC DIS 40270, Information technology – W3C Web Services Policy 1.5 – Framework
• ISO/IEC DIS 40280, Information technology – W3C Web Services Policy 1.5 – Attachment.
(dupa un comunicat de presa al ISO.org)