Home > Noi STANDARDE ISO > Standardul ISO 14534 pentru lentile de contact

Siguranta ochilor – actualizarea standardului ISO 14534 pentru lentile de contact si produsele de intretinere ale acestora

Tinand cont ca milioane de oameni din intreaga lume folosesc lentile de contact, este importanta asigurarea faptului ca acestea sunt sigure pentru a fi purtate. Cu toate acestea, diverse tari pot avea reglementari diferite, creandu-se confuzie pentru producatori, furnizori si chiar pentru utilizatori.

Pentru a se armoniza la nivel mondial cerintele pentru lentile de contact, produse de ingrijire si accesorii, ISO a dezvoltat standardul ISO 14534:2011, Optica medicala – Lentile de contact si produse de intretinere a lentilelor – Cerintele fundamentale.

Actualmente, in cea de a treia editie, standardul a fost revizuit din punct de vedere tehnic pentru a fi adus la curent cu cele mai recente evolutii ale industriei.

ISO 14534 specifica cerintele de siguranta si de performanta pentru lentilele de contact si activitatile conexe, cum ar fi nevoia de evaluare a riscurilor, specificatii pentru proiectare, materiale, evaluarea clinica si a procesului de fabricatie, cerintele microbiologice, ambalarea, durata de conservare, data valabilitatii si etichetarea.

Imre Kovats, seful de proiect al standardului, explica: “In plus fata de cerintele atestatoare, ISO 14534 face referinta la toate standardele internationale relevante pentru lentilele de contact, fie pentru determinarea perioadei de valabilitate sau pentru specificarea simbolurilor medicale.

Din acesta privinta standardul este un instrument indispensabil pentru industria de lentile de contact.
De asemenea, este util pentru autoritatile de reglementare care doresc armonizarea cerintelor cu cele mai bune practici internationale si promovarea comertului la nivel mondial.

In cele din urma, consumatorii vor beneficia de cerinte clare, simple, identice la nivel mondial. ”
Standardul ISO 14534:2011, Optica medicala – Lentile de contact si produse de intretinere a lentilelor – Cerinte fundamentale, a fost elaborat de catre comitetul tehnic ISO / TC 172, Optica si fotonica, subcomitetul SC 7, Optica medicala si instrumente.

Standard este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania). Standardul poate fi, de asemenea, obtinut direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 66 franci elvetieni, prin ISO Store sau prin contactarea departamentului de marketing, comunicare si informare. (dupa o stire ISO)

› Standardul ISO 14534 pentru lentile de contact