Home > Noi STANDARDE ISO > STEP – ISO 10303 – Schimb de date despre produse

STEP – Standardul pentru schimbul de date despre produse (ISO 10303)

Informatia rezultata din conceperea, producerea, folosirea, intretinerea si debarasarea de un produs este folosita in mai multe scopuri in timpul ciclului sau de viata. Folosirea poate implica mai multe sisteme computerizate, din care unele se pot afla in firme diferite. Spre a sprijini asemenea practici, firmele trebuie sa fie capabile sa reprezinte informatia despre produse intr-o forma comuna pe care computerul sa o poata interpreta, o forma de la care se cere sa ramana completa si reproductibila cand este schimbata intre diferitele sisteme computerizate.

STEP (Standard for the Exchange of Product data – standardul pentru schimbul de date despre produse), cunoscut si ca ISO 10303, ofera un mecanism capabil sa descrie datele privind un anume produs de-a lungul ciclului sau de viata, independent de orice alt sistem anume. Natura acestei descrieri il face potrivit nu numai pentru schimburi de fisiere neutre, ci constituie in acelasi timp si o baza pentru implementarea si accesul la baze de date si arhive.

De exemplu, Institutul de Tehnologii Avansate din SUA a declarat ca familia de standarde ISO 10303 da posibilitatea unor comutari semnificative de paradigme in industria zilelor noastre. Timp de zeci de ani, industriile producatoare s-au luptat pentru implementarea unor abordari mai eficiente la proiectare si productie, care sa se bazeze pe un flux unitar de informatie intre disciplinele si zonele destinate unui scop precis.

Concepte ca ingineria convergenta, dezvoltarea in colaborare a unui produs, ca si dezvoltarea unui produs integrat – toate sunt posibile astazi multumita folosirii ISO 10303. Urmarirea schimbului eficient de date folosind STEP a dus la imbunatatiri ale algoritmilor de modelare pentru sistemele CAD (proiectare asistata de calculator), practici de dezvoltare a modelelor si calitatea generala a datelor despre produse.

Si mai mult, schimbul de date efectuat prin folosirea standardelor internationale STEP a ajutat la incurajarea colaborarilor globale si a imbunatatit comunicatiile in cadrul canalelor de distributie. Industria continua sa investeasca in dezvoltarea STEP, si industria va continua sa beneficieze de “cel mai valoros” standard al sau.

STEP este folosit de organizatii de top din domeniul aerospatial, din industria automobilelor, a constructiilor de nave, ca si de Ministerul Apararii. Printre ele se numara companii ca Boeing, Lockheed Martin, Raytheon, IBM, BAE Systems, Newport News Shipbuilding, Electric Boat Corporation, Rockwell si NASA. (dupa un comunicat de presa al iso.org)

› STEP – ISO 10303 – Schimb de date despre produse