Home > Noi STANDARDE ISO > Tehnologia wireless EnOcean a devenit ISO 14543

Tehnologia wireless EnOcean a devenit standard international:
ISO 14543 – Aplicatii wireless cu consum ultra scazut

17 aprilie 2012. Comisia Electrotehnica Internationala (IEC) a ratificat un nou standard – ISO/IEC 14543-3-10: 2012 pentru aplicatiile wireless cu consum ultra scazut. Acesta este primul si singurul standard wireless optimizat si pentru solutiile de recoltare a energiei si, prin urmare, pentru tehnologia wireless autoalimentata a EnOcean (www.enocean.com). Impreuna cu profilele de echipament EnOcean (EEP) dezvoltate de EnOcean Alliance (www.enocean-alliance.org), acest standard international pune bazele unei tehnologii fara fir complet interoperabile, deschise si comparabile unor standarde ca Bluetooth si WiFi. Standardul poate fi descarcat din magazinul online al Organizatiei Internationale pentru Standardizare la adresa www.iso.org/iso/iso_catalogue/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=59865.

Noul standard este orientat catre senzorii wireless si catre retelele de senzori wireless cu un consum de energie extrem de redus. El include, de asemenea, si retelele de senzori care utilizeaza tehnologia de recoltare a energiei pentru a atrage energia din mediul lor – de exemplu din miscare, lumina sau din diferentele de temperatura. Acest principiu permite utilizarea sistemelor de control electronic care functioneaza independent de o sursa de energie externa. EnOcean, care dezvolta tehnologia wireless de recoltare a energiei, este unul dintre pionierii din acest domeniu. De peste zece ani, compania produce si comercializeaza solutii de senzori care nu au nevoie de intretinere pentru uzul in constructii si in automatizarile industriale. Produsele bazate pe tehnologia EnOcean sunt instalate in peste 250000 de cladiri din intreaga lume.

Un nou potential pe piata recoltarii energiei
Standardizarea internationala va accelera dezvoltarea si implementarea senzorilor si retelelor de senzori wireless optimizati din punct de vedere energetic. Standardizarea ISO va deschide si noi piete si domenii de aplicare pentru solutiile de recoltare a energiei. Pe langa pietele deja consacrate de tehnologie a constructiilor, vor exista si alte utilizari pentru casele inteligente, contorizarea inteligenta si reteaua inteligenta de solutii pentru industrie, logistica si transport.

“EnOcean a sprijinit dezvoltarea acestui nou standard inca din prima zi. Ratificarea sa este un punct de referinta in istoria companiei noastre si confirma succesul si potentialul tehnologiei de recoltare a energiei. Standardizarea va creste cererea de senzori de recoltare a energiei si de module wireless si va grabi implementarea lor. In acelasi timp, anticipam si dezvoltarea unor solutii chiar si mai eficiente pentru recoltarea energiei, care folosesc o gama larga de surse de energie,”

a declarat Laurent Giai-Miniet, directorul executiv EnOcean.

Un standard dovedit pentru un maximum de interoperabilitate
Membrii Aliantei EnOcean au introdus deja peste 850 de produse interoperabile bazate pe tehnologia EnOcean, toate in conformitate cu noul standard. Dezvoltatorii si producatorii pot prin urmare beneficia de experienta practica a aliantei si de gama foarte larga de produse puse la dispozitia lor. Alianta EnOcean a elaborat specificatiile pentru aplicatiile care se bazeaza pe standardul ISO/IEC 14543-3-10. Aceste EEP garanteaza interoperabilitatea produselor de la vanzatori diferiti. Toate sunt optimizate pentru a consuma extrem de putina energie si sunt, in consecinta, completarea ideala, incercata si testata a acestui nou standard wireless.

“Tehnologia wireless EnOcean este deja o tehnologie foarte bine consacrata pentru aplicatiile ecologice din constructiile inteligente. Alianta EnOcean priveste ratificarea standardului international ISO/IEC 14543-3-10 drept o conditie preliminara importanta pentru extinderea sistemului de succes EnOcean. In calitatea sa de organizatie independenta si deschisa, Alianta este nerabdatoare sa ii informeze pe potentiali utilizatori si fabricanti ai produselor cu privire la avantajele standardului si sa asigure interoperabilitatea produselor bazate pe tehnologia EnOcean,”

a declarat Graham Martin, presedintele EnOcean Alliance.

› Tehnologia wireless EnOcean a devenit ISO 14543