Codex Alimentarius sustine orientarile elaborate de ISO si IDF referitoare la detectarea melaminei in lapte
Liniile directoare elaborate de ISO si Federatia Internationala a Producatorilor de Lactate (IDF) pentru prevenirea repetarii crizei provocate de laptele alterat cu melamina, care a afectat mii de copii, au fost aprobate de catre Comisia Codex Alimentarius, organismul Organizatiei Natiunilor Unite responsabil pentru securitatea alimentara, care protejeaza starea de sanatate a consumatorilor si contribuie la asigurarea unor practici comerciale echitabile in distributia de alimente.
In 2008, un numar important de copii au murit si multi s-au imbolnavit foarte grav dupa ce au baut lapte contaminat cu melamina.
Substanta, care este folosita la fabricarea de materiale plastice ignifuge, a fost adaugata in laptele comercializat de catre unele companii, in scopul de a-l face sa para ca avand un continut mai ridicat de proteine. Ingestia de melamina poate provoca pietre la rinichi si insuficienta renala.
Consumul acestei substante este deosebit de periculoas pentru sugari si copii mici, pentru care se poate dovedi fatal.
Pentru a ajuta la detectarea substantei si pentru a preveni ca potentialele produse lactate falsificate sa intre pe piata, ISO si IDF au pregatit specificatia tehnica
TS 15495 / IDF / RM 230:2010, Lapte, produse lactate si formule pentru copii – Linii directoare pentru determinarea cantitativa a melaminei si acidului cianuric de catre LC-MS/MS
care a fost publicata in 2010.
In cadrul celei de a 32-a sesiuni tinuta intre 7-11 martie, comitetul Codexului privind metodele de analiza si esantionare (CCMAS) a aprobat liniile directoare comune IDF/ISO pentru lapte, produse lactate si formule pentru sugari.
Aprobarea acestor linii directoare inseamna ca o procedura armonizata pe plan international a fost deja aprobata, permitand autoritatilor sa verifice nivelul de melamina in formula de lapte praf pentru sugari comparativ cu nivelul recent adoptat de Codex, de maxim 1 mg de melamina pe kg de produs.
CCMAS recomanda aceasta metoda pentru adoptare finala de catre Comisia Codex Alimentarius in iulie 2011.
Codexul a adoptat deja mai mult de 60 de standarde comune IDF / ISO pentru metode de analiza care sa faciliteze comertul international cu produse lactate si pentru a proteja consumatorul.
”Aceste linii directoare curent recomandate ofera un mijloc solid pentru autoritatile de reglementare si producatori in vederea asigurarii integritatii si sigurantei esantionului de lapte testat si a produselor derivate, ajutand in continuare la prevenirea incidentelor “, a declarat profesorul Ambrus Árpád, presedinte al CCMAS.
”Publicarea acestor orientari a fost realizata intr-un interval de timp foarte scurt, ca raspuns la evenimentul legat de contaminarea laptelui cu melamina.
Disponibilitatea metodei va contribui la consolidarea increderii consumatorilor in capacitatea industriei laptelui de a garanta produse sigure si nutritive.
De asemenea, demonstreaza in mod clar puterea de colaborare intre IDF si ISO, in special in materie de siguranta alimentara, sanatate si protectie publica ”, declara dl. Richard Doyle, presedinte al IDF.
Specificatia tehnica ISO / TS 15495 | IDF / RM 230:2010 va fi utila producatorilor de produse lactate, furnizorilor de formule pentru copii, autoritatilor de reglementare si de testare, furnizorilor de echipamente precum si industriei a alimentare in general.
Documentul a fost elaborat de catre comitetul tehnic ISO ISO / TC 34, Produse alimentare, subcomitetul SC 5, Lapte si produse lactate, in colaborare cu IDF – o organizatie non-profit care reprezinta sectorul produselor lactate la nivel mondial.
IDF si ISO au o lunga istorie de conlucrare pentru a dezvolta si publica in tandem metode standard de analiza si prelevare a probelor pentru lapte si produse derivate.
ISO / TS 15495 | IDF / RM 230:2010, Lapte, produse lactate si formule pentru sugari – Linii directoare pentru determinarea cantitativa a melaminei si acidului cianuric de catre LC-MS/MS, este disponibila la institutele nationale membre ISO (ASRO, in Romania). La ISO, pretul acestuia este de 118 franci elvetieni. (dupa un comunicat de presa ISO)