Home > Noi STANDARDE ISO > Urmatorul standard ISO C++ va fi publicat in 2017

In timpul conferintei Build 2012, care a avut loc in perioada 30 octombrie – 2 noiembrie 2012 in Redmont, Washington, Herb Sutter, organizatorul grupului de lucru din cadrul comitetului de standardizare ISO C++ , a prezentat o perspectiva asupra viitorului limbajului de programare C++.

Potrivit lui Sutter, urmatoarea versiune a standardului ISO C++ va aparea odata cu lansarea versiunii C++17 – numarul indicand anul de lansare a fiecarei versiuni. Actuala versiune este C++11, ea fiind lansata anul trecut. Aprobarea acestui standard a durat 13 ani: versiunea anterioara dateaza din 1998.

Insa acum, comitetul ISO responsabil a declarat ca doreste sa raspunda rapid la cerintele in schimbare privind dezvoltarea de software. De altfel, se pare ca mai multe subcomitete lucreaza deja la definirea viitoarelor trasaturi ale limbajului si la biblioteca sa standard, de exemplu la implementarea portabila a sistemului de fisiere si a trasaturilor in retea, ca si la tehnici care utilizeaza memoria tranzactionala.

Rezultatele intermediare vor fi lansate ca “specificatii tehnice”. In 2014, comitetul si-a propus sa furnizeze o actualizare minora a standardului, care va oferi in principal remedierea erorilor si introducerea catorva noi trasaturi.

Fundatia Standard C++ a fost infiintata de curand (http://isocpp.org) pentru a sprijini dezvoltarea limbajului C++ si pentru a promova un proces de standardizare mai transparent; printre membrii fondatori ai acestei organizatii nonprofit se numara Microsoft, Google, Intel si ARM.

In timp, site-ul web al fundatiei isi doreste sa devina un punct central de intalnire pentru comunitatea C++, punand la dispozitie stiri despre lucrarile comitetului ISO, ca si carti si articole despre C++, o enciclopedie si pagini cu intrebari frecvente si raspunsuri.

› Urmatorul standard ISO C++ va fi publicat in 2017