Home > Noi STANDARDE ISO > XMP a devenit standard international ISO 16684

Platforma de metadate extensibila Adobe (XMP) a devenit standard international – ISO 16684

22 martie 2012. Ati accesat sau ati modificat astazi datele incorporate intr-un fisier? Chiar daca nu ati facut-o azi, probabil ca ati facut-o de curand. Si asta datorita faptului ca XMP (platforma de metatate extensibila), care serveste la marcarea electronica a informatiilor, a devenit o parte integranta a ansamblului de documente digitale din ziua de azi si un nou standard ISO 16684 care le va permite utilizatorilor sa dobandeasca o intelegere aprofundata a modelului de date XMP.

ISO 16684-1:2012, Tehnologia grafica – Specificatie privind platforma de metadate extensibila (XMP) – Partea 1: Modelul de date, serializarea si proprietatile de baza, ofera creatorilor de continut o cale usoara de a incorpora informatii pretioase in proiectele lor. Standardul ii este util oricui isi doreste sa foloseasca metadatele XMP, aici incadrandu-se atat programatorii, cat si utilizatorii finali ai aplicatiilor care manipuleaza metadate pentru orice fel de resurse.

Platforma de metatate extensibila Adobe (XMP) este o tehnologie de semnalizare, care permite utilizatorilor sa incorporeze datele despre un fisier, cunoscute si sub numele de metadate, in fisierul in sine. Cu XMP, aplicatiile desktop si sistemele de publicare back-end castiga o metoda comuna de captare, partajare si exploatare a acestor pretioase metadate – ceea ce va inlesni in special gestionarea sarcinilor, automatizarea fluxului de lucru si managementul drepturilor, printre altele, activitati in care ISO 16684-1 intervine cu succes.

Frank Biederich, directorul departamentului de inginerie de la Adobe Systems, a comentat referitor la ISO 16684:

“Sunt incantat sa urmaresc cum ISO determina progresul metadatele deschise si extensibile prin lansarea primei parti a specificatiei Adobe XMP ca standard international. Mergand mai departe, acest lucru va permite expertilor din domeniu sa influenteze directia in care se va indrepta XMP si sa stimuleze inovatia care va influenta consacrarea ecosistemului de metadate.”

“Fidel angajamentului sau continuu fata de transparenta, Adobe isi va extinde participarea si in alte grupuri ISO in viitor pentru a ajuta la dezvoltarea si la standardizerea fluxurilor de metadate bazate pe XMP.”

Metadatele pot creste considerabil exploatarea resurselor in fluxurile de productie in colaborare. De exemplu, un fisier imagine ar putea contine metadate ca titlul sau de lucru, descrierea si drepturile de proprietate intelectuala. Accesarea metadatelor usureaza executarea unor sarcini cum sunt: cautarea de imagini, localizarea legendelor imaginilor sau determinarea posibilitatii de preluare a unei imagini cu drepturi de autor.

Noul standard, ISO 16684-1:2012, Tehnologia grafica – Specificatie privind platforma de metadate extensibila (XMP) – Partea 1: Modelul de date, serializarea si proprietatile de baza, se bazeaza pe partea 1 a specificatiei XMP dezvoltate de Adobe Systems. Trecerea sa la nivelul de standard international asigura stabilitatea si longevitatea definitiilor sale si incurajeaza o mai mare integrare si interoperabilitate a XMP cu standardele existente.

Mr. Biederich a mai remarcat:

“Gestionarea eficienta a metadatelor a devenit tot mai importanta odata cu explozia mediilor digitale. Platforma de metatate extensibila Adobe (XMP) ii ofera sectorului nostru de activitate o infrastructura solida a metadatelor si este o tehnologie adoptata pe scara larga, indeosebi in domeniul gestionarii imaginilor si documentelor.”

Platforma XMP nu ajuta numai furnizorii de sisteme de operare si companiile de software sa schimbe intre ele transparent informatii legate de mediile de suport utilizate, ci a fost adoptata si de producatorii de camere foto, care aplica metadatele in continut la inceputul procesului de creatie.

ISO 16684 -1:2012 pune la dispozitie doua componente esentiale ale metadatelor XMP: modelul de date si serializarea. In plus, aceasta parte a standardului defineste o colectie de proprietati de baza, care sunt elemente ale metadatelor XMP care pot fi aplicate intr-o gama larga de formate ale fisierelor si in numeroase domenii de utilizare.

Urmatoarele parti ale standardului se vor ocupa de validarea formala a sintaxei XMP si XML pentru a descrie elementele XMP UI. In plus, ISO 16684-1:2012 va servi drept fundament pentru unele activitati si lucrari ISO din anumite domenii ca, de pilda, ISO/TC 42, Fotografia, grupul de lucru WG 18, Imagini stationare electronice, sau ISO/TC 171, Aplicatii in managementul documentelor, SC 2, Probleme ale aplicatiilor, WG 5, Aplicatii in managementul documentelor – Probleme ale aplicatiilor – PDF/A.

Standardul ISO 16684-1:2012, Tehnologia grafica – Specificatie privind platforma de metadate extensibila (XMP) – Partea 1: Modelul de date, serializarea si proprietatile de baza, a fost elaborat de Adobe si a fost adoptat de ISO/TC 130, Tehnologia grafica, printr-o procedura expres. El este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania). Standardul mai poate fi achizitionat si direct de la secretariatul central ISO la pretul de 146 franci elvetieni, vizitand magazinul online ISO sau contactand departamentul ISO de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al ISO)

› XMP a devenit standard international ISO 16684